Waarom wordt je haar grijs?

0
2036
grijs haar

In de kracht van je leven, alles lijkt goed te gaan en dan opeens ontdek je het. Een glinstering tussen je haren, je eerste grijze haar. Je voelt je direct tien jaar ouder. Toch is dit niet nodig. Sommige mensen worden op hun 25e namelijk al grijs.

Oorzaak

De ene persoon wordt al voor zijn dertigste grijs, de ander blijft tot op hoge leeftijd zijn oorspronkelijke haarkleur houden. Wanneer je grijs wordt, zit voor een deel in je genen. In enkele gevallen kan grijs worden ook veroorzaakt worden door een ziekte, stress, roken of ongezonde voeding. Het grijzer worden begint vaak bij je slapen en verspreidt zich langzaam over de rest van je hoofdhaar en lichaamshaar. De eerste grijze haren van mannen komen meestal voor in hun baard.

Melanine

Je haren worden grijs door een veranderde eiwitsynthese. Hierdoor is er een verlies van melanine. Dit is het pigment dat de kleur aan ons haar geeft. Doordat de concentratie van melanine in ons haar afneemt, wordt ons haar grijs.Als alle melanine verdwijnt, wordt het haar wit.

Voorkomen

Grijs haar is enkel te genezen in geval van ziekte of ongezonde voeding. Als je slechts last hebt van enkele grijze haren, kan je deze er ook uittrekken. Als het op den duur te veel grijze haren worden, kan je ervoor kiezen om je haar te verven. Er zijn diverse kleurshampoos, kleurspoelingen en haarverf te verkrijgen. Ook zijn er producten die regenerend werken en ervoor zorgen dat er weer pigment aangemaakt wordt. Je kan er ook voor kiezen om het helemaal niet te camoufleren. Een mooie bos met grijs haar kan erg charmant zijn, vooral bij mannen.