Rugpijn door smartphone

0
2068

Gebruik jij je telefoon veel? Whatsappen, even snel je facebook checken en je mail lezen. We kunnen tegenwoordig steeds meer met onze smartphone en maken hier veel gebruik van. Dit zorgt ervoor dat we elke dag meer en meer over onze telefoon gebogen zitten. Soms tot wel meerdere uren per dag.

Rugpijn

Uit recent onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het gebruik van de smartphone of tablet en nek- en rugpijn. Vaak houd je je hoofd gebogen als je met je telefoon bezig bent. Door deze gebogen houding zet je onnodig druk op je nek. Hierdoor ontstaat meer druk op de wervelkolom en kunnen rugklachten ontstaan.

Om een indruk te geven van de druk die op je wervelkolom kan ontstaan hebben we hier een paar voorbeelden. Door je hoofd in een hoek van 60 graden te draaien, creëer je al 27 kilo druk op je wervelkolom. Door je hoofd in een hoek van 30 graden te draaien, creëer je een druk van 18 kilo. Door deze extra druk kan je vroegtijdige slijtage van je nek en rug krijgen.

Het is natuurlijk ondenkbaar om de smartphones en tablets uit ons leven weg te halen. Toch is het wel belangrijk dat er meer aandacht komt voor de houding die we aannemen als we deze apparaten gebruiken. In eerdere studies werden ook andere gezondheidsklachten aan een slechte houding gekoppeld. Het is daarom uitermate belangrijk dat er meer aandacht komt voor een goede houding.