Gebitsverzorging tijdens zwangerschap

0
1609

Zwangerschap. Je lichaam verandert, je hormonen spelen negen maanden lang de hoofdrol en je smaak en reuk is anders dan voor de zwangerschap. Maar ook je gebit en in je mond vinden grote veranderingen plaats. Extra verzorging aan je gebit tijdens de zwangerschap is daarom geen overbodige luxe. Negen maanden lang treden er verschillende hormonale veranderingen in het bloed op. De bloedvaten in het tandvlees veranderen. Het is belangrijk om je tandvlees goed te verzorgen, om zo een tandvleesontsteking voor te zijn. Symptomen van ontstoken tandvlees kunnen zijn: zeer rood of gezwollen tandvlees of pijnlijk en bloedend tandvlees.

Als je last hebt van ontstoken tandvlees dan is het verstandig om het tandvlees niet te ontzien. Poets met een zachte borstel (ook op het pijnlijke tandvlees) en flos na elke poetsbeurt, om voedselresten tussen de tanden en tandvlees te verwijderen. Voor een optimale verzorging gebruik je tot slot een fluoride mondspoeling.

Vooral in de eerste drie maanden komt misselijkheid en braken regelmatig voor. Het maagzuur kan het tandglazuur aantasten. Door na het overgeven direct je tanden te poetsen poets je het tandglazuur weg, met als mogelijk gevolg tanderosie. Spoel daarom na het braken je mond met water en stel het tandenpoetsen nog even uit.

Krijg je tijdens je zwangerschap een gaatje in je gebit, dan wordt in de meeste gevallen het gaatje zonder verdoving behandeld. Hierdoor bestaat er geen kans dat de verdovende stoffen via de bloedbaan bij het kindje terecht komt. Het is prettig om tijdens je zwangerschap minstens één keer de tandarts te bezoeken. Plan het bezoek in de vierde of vijfde maand van de zwangerschap. Om met een grote buik op een tandartsstoel te zitten is niet heel comfortabel. Ook tandartsstress is niet goed voor het groeiende kindje.

Tijdens de zwangerschap neemt je eetlust vaak toe. Ook de behoefte aan suiker wordt groter. Suiker is een vijand van je gebit. Let daarom tijdens de zwangerschap goed op je voeding.

Een gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk. Wil je weten welke producten je tijdens de zwangerschap beter kan laten liggen en welke juist niet? Lees dan ons artikel ‘Voeding tijdens zwangerschap’.

Bekijk ook ons overzicht van alle essentiële voedingstoffen, voor een voorspoedige groei en ontwikkeling van je baby.