Slechte adem of vieze mondgeur

0
1482

Een slechte adem is vaak eenvoudig te verhelpen. Lees op Healthylives wat je moet doen.

Een vieze mondgeur. Zo’n 15% van de Nederlanders heeft er last van. Sommigen gaan zelfs sociale contacten vermijden en durven niet te solliciteren.
Vaak proberen mensen de ademgeur te maskeren door kauwgom en mondspray.

De grootste moeilijkheid is dat mensen hun eigen adem niet kunnen ruiken. Veel mensen denken dat het probleem in de maag ligt. Echter, dat is vrijwel nooit de oorzaak. Normaal gesproken ligt de oorzaak hoger: in de keelholte of in de mond zelf. Bij 80% van de mensen is het probleem onschuldig: het is de coating achter op de tong. Daarin leven grote hoeveelheden bacteriën die voedselresten afbreken. Daarbij ontstaat de karakteristieke zwavelgeur.

Deze bacteriën zijn ongevaarlijk en komen in elke gezonde mond voor. Waarom de een daar meer last van heeft en meer ruikt, is onbekend. Vergelijk het met zweetvoeten: sommige mensen hebben ze, andere niet.

De oplossing
Deze is even simpel als de oorzaak zelf. Schraap twee keer per dag het laagje weg met een eenvoudige tongschraper, verkrijgbaar bij elke apotheek. Gorgel daarnaast twee keer per dag met een speciaal mondwater (Halita) en de geur verdwijnt als sneeuw voor de zon.