Tanderosie voorkomen

0
2621

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de invloeden van zuren. Tandglazuur is de dunne buitenste laag van je tanden en kiezen. Deze laag zorgt ervoor dat je tanden en kiezen hun vorm en structuur behouden. Ook beschermt het tegen tandbederf.

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de invloeden van zuren. Tandglazuur is de dunne buitenste laag van je tanden en kiezen. Deze laag zorgt ervoor dat je tanden en kiezen hun vorm en structuur behouden. Ook beschermt het tegen tandbederf.

Oorzaken

Tanderosie ontstaat vaak door het nuttigen van voedsel of drankjes met een hoge zuurgraad. Voorbeelden zijn frisdranken, vruchtensappen, vers fruit, yoghurt en vruchtenthee. Bij frisdrank, ook de light varianten, zou je door de zoete smaak misschien niet zo snel verwachten dat het zo zuur zou zijn. Maar het is juist één van de zuurste drankjes, dat komt doordat er veel citroenzuur wordt gebruikt om de dranken op smaak te brengen. Vooral cola en ijsthee zijn erg slecht voor je tanden. Helaas is bijna elke drank zuur, met uitzondering van water, melk, zwarte koffie en thee zonder suiker.

Een andere oorzaak is het veranderen van ons eetpatroon. Vroeger at men drie maaltijden per dag, tegenwoordig eten we daarnaast vaak ook nog vele tussendoortjes. Iedere maaltijd, maar ook ieder tussendoortje of drankje, is een aanval op ons gebit. Na het eten of drinken, heeft ons gebit enkele uren nodig om zich te herstellen van een zuuraanval. Als deze aanvallen te vaak en te snel achter elkaar, dan is tandbederf het gevolg.

Ook maagzuur is erg slecht voor onze tanden. Dit kan zijn door oprispingen vanuit je maag of door veelvuldig overgeven. Mensen die lijden aan anorexia of boulimia hebben daarom ook meer kans op tanderosie. Verder hebben mensen die verslaafd zijn aan alcohol een grotere kans om tanderosie te krijgen. Niet alleen heeft alcohol een oplossende werking, ook gaat het vaak gepaard met overgeven.

Aanbevelingen

Tanderosie kan worden beperkt door de volgende tips in acht te nemen:

Beperk het aantal eetmomenten. Eet niet de hele dag door, maar beperk je tot drie maaltijden en eventueel drie á vier tussendoortjes. Eet maximaal één of twee keer per dag zuur fruit.

Beperk ook het gebruik van zure dranken. Neem als vervanging bijvoorbeeld water of thee.

Houd zure producten zo kort mogelijk in je mond. Vooral drankjes die je nipt, zoals wijn, zijn erg slecht voor je tanden, omdat je deze langere tijd in je mond hebt en steeds weer een klein slokje neemt.

Drinken via een rietje vermindert het contact met je tanden.

Eet of drink een uur voordat je je tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van je tanden en kiezen wordt namelijk zachter door de inwerking van zuur. Als je dan direct nat het eten of drinken je tanden gaat poetsen, kun je de glazuurlaag wegpoetsen.