Tandvlees verzorgen: voorkom tandplak en tandvleesontsteking

0
35931

Aan het begin van de vorige eeuw was het heel gebruikelijk dat mensen alle elementen van hun gebit op hun zestigste kwijt waren als het gevolg van cariës en tandvleesontsteking. Tegenwoordig houden veel mensen hun gebit hun hele leven dankzij een verbeterde mondhygiëne, beter voedsel en de toevoeging van fluoride aan tandpasta.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze, bij sommigen bruin, en stevig. Het sluit nauw aan op de tandhals, waardoor voedselresten en plaque het onderliggende weefsel of de wortel niet kunnen bereiken. Alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees maximaal drie millimeter diep. Gezond tandvlees is niet alleen van essentieel belang voor het beschermen van het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen, ook is het belangrijk voor een goed uiterlijk en een frisse adem.

Ontstoken tandvlees

In de mond zitten ontelbare hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën hechten zich vast aan de tanden en kiezen. Dit wordt tandplak genoemd. Doordat tandplak zacht en kleverig en een witte of gele kleur heeft is het moeilijk te zien, maar het zit er wel degelijk. Als de tandplak niet goed verwijderd wordt, kan dit zorgen voor een tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Denk je dat je een tandvlees ontstoken is? Je tandarts of mondhygiënist kan tandvleesontsteking opsporen met behulp van een pocketsonder. Dit instrument wordt in de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen geschoven. Als daarbij een bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken.

Goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees vraagt wat extra verzorging. Met tweemaal daags de tanden poetsen met een fluoridetandpasta ben je er dus nog niet. Verwijder ook zorgvuldig alle tandplak tussen je tanden en kiezen. Dit kun je doen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Heb je ondanks een goede mondhygiëne toch tandvleesproblemen? Raadpleeg dan je tandarts of mondhygiënist.