Zelf tanden bleken: tips en adviezen

0
1729

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kleur van onze tanden. Factoren die een negatief resultaat hebben op de witheid van ons gebit zijn: Koffie, thee, roken en rode wijn. Hoewel de meeste mensen graag een rij witte tanden willen hebben, is het belangrijk te weten dat tanden nooit krijtwit horen te zijn.

Een lichte verkleuring is normaal en zorgt ervoor dat je tanden er natuurlijk uit zien.

Maar wanneer je niet meer voluit durft te lachen of bij het lachen steevast een hand voor je mond houdt kan het bleken van je tanden een oplossing zijn.

Het laten bleken van je tanden bij de tandarts is behoorlijk prijzig. Ook dekt niet elke verzekering deze kosten. Een oplossing is om thuis je tanden te bleken met een mondspoeling of een wittende tandpasta. Helpt dit niet? Dan kun je kiezen voor een thuisbehandeling. Het is echter wel belangrijk te weten waar je op moet letten voor je zelf aan de slag gaat.

Bleeksets

In overleg met je tandarts kun je kiezen voor een thuisbehandeling voor het bleken van je tanden. Deze methode heeft als voordeel dat de kosten een stuk lager liggen dan een reguliere tandarts behandeling. In het geval van thuis bleken laat je bij de tandarts een afdruk van je gebit maken. De tandarts zorgt vervolgens voor een kunststoffen bitje van boven- en ondergebit. De thuisbehandeling bestaat uit het plaatsen van deze bitjes (voor het slapen gaan) gevuld met een peroxidegel (tien procent ureum- en carbamideperoxide). Hierdoor worden de oneffenheden in de kleur van je tanden weggehaald door oxidatie en worden de tanden bleker. Na een reeks van nachten kleuren de tanden wit.

Wij geven de volgende adviezen voor het gebruik van een bleekset.

  • Laat tandsteen eerst door je tandarts verwijderen.
  • Poets je tanden voor de behandeling goed.
  • Drink of eet tot twee uur na het bleken niet.
  • Rook of drink geen koffie en rode wijn tot 24 uur na de behandeling.
  • Bescherm je lippen met vaseline.

Het gebruik van een bleekset is veilig. Toch raden wij het aan om je tanden niet vaak te bleken. Door bleken kan de structuur van het tandbeen en het glazuur veranderen. Wat de exacte gevolgen hiervan zijn is nog niet bekend.

Wil je je tanden graag een tint lichter, maar vind je het bleken van je tanden een te grote stap? Dan zijn de volgende methoden een optie.

Mondspoeling

Door met een bepaalde vloeistof je tanden te spoelen (ongeveer een minuut per dag) kun je het gebit een paar tinten witter krijgen.

Wittende tandpasta

Een wittende tandpasta kan helpen bij het witter krijgen van je tanden. Het werkt alleen bij een lichte verkleuring.