Ondervoeding lijdt tot een lagere stofwisseling waardoor je niet afvalt

1
1286

Een gevaar bij streng lijnen is dat mensen dusdanig minder gaan eten dat er sprake is van ondervoeding. Een voorbeeld is het over slaan van maaltijden zoals het ontbijt om snel te kunnen afvallen.

Ondervoeding betekent dat je minder calorieën binnen krijgt dan je lichaam behoefte aan heeft. Zeker als de voeding niet gebalanceerd is en essentiële vitamine en mineralen ontbreken is dit zeer ongezond. Ook is het niet effectief omdat het lichaam bij een tekort aan calorieën, calorieën gaat besparen waardoor de stofwisseling omlaag gaat.

Daarnaast zal je lichaam spiermassa gaan aanspreken om extra energie te verkrijgen. De kans bestaat dus dat de extra calorieën worden opgeslagen als vetreserves. Op het moment dat je na een ‘lijnperiode’ weer gewoon gaat eten zal het lichaam verder gaan met het opslaan van de reserves. Dit verklaart het zogenaamde ‘jojo effect’ waarbij je zeer snel gewicht aan komt.

Om gezond en effectief af te vallen dien je rekening te houden met de basisregels van het afvallen.

1 REACTIE

  1. Ondervoeding is een zorgprobleem dat binnen Nederland in toenemende mate de aandacht vraagt. Vaak wordt er bij het woord ondervoeding gedacht aan continenten als Afrika en wordt er niet stilgestaan bij de aanwezigheid van ondervoeding binnen onze eigen Westerse samenleving. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat (aan ziekte gerelateerde) ondervoeding ook in onze samenleving voorkomt en in hogere mate dan in eerste instantie verwacht zou worden.