Gevaren van vasten

0
1648

Vasten lijkt voor veel mensen een goede manier om af te vallen. In de eerste 24 uur kan je tot 1,5 kilo kwijt raken, als je ervan uit gaat dat je alleen water drinkt en geen caloriehoudende dranken nuttigt. Vasten is geen oplossing om aan een gezond gewicht te komen, daarvoor is een gezonde levensstijl (voeding en beweging) nodig. Vasten kan wel nuttig zijn om je lichaam te verjongen of te breken met slechte gewoonten als roken en alcoholgebruik. Vasten stimuleert de afscheiding van groeihormoon, het hormoon dat onze afweer tegen ziekten versterkt.

Vasten lijkt voor veel mensen een goede manier om af te vallen. In de eerste 24 uur kan je tot 1,5 kilo kwijt raken, als je ervan uit gaat dat je alleen water drinkt en geen caloriehoudende dranken nuttigt.

Vasten is geen oplossing om aan een gezond gewicht te komen, daarvoor is een gezonde levensstijl (voeding en beweging) nodig. Vasten kan wel nuttig zijn om je lichaam te verjongen of te breken met slechte gewoonten als roken en alcoholgebruik. Vasten stimuleert de afscheiding van groeihormoon, het hormoon dat onze afweer tegen ziekten versterkt.

Hongergevoelens

In de beginfase van het vasten kan je veel last hebben van hongergevoelens (knorrende maag). Na twee tot vier dagen houdt dit op, daarna volgt een periode van drie tot vier weken waarin de honger en vermoeidheid beperkt is. Echter wanneer de eetlust dan terugkomt is het essentieel weer te starten met eten, anders vindt er ‘verhongering’ plaats waar anders wordt vitale weefsel ingezet om in energie te kunnen voorzien.

Gevaren

Langdurig vasten kent een aantal belangrijke gevaren. Ten eerste heeft het lichaam minder dan 1000 kcalorieën in reserve, die zitten in de lever opgeslagen als glycogeen en worden tijdens de eerste twee dagen opgebruikt. Het lichaam begint dan vet af te breken voor energie en zet het om o.a. aceton, azijnzuur en betahydroxyboterzuur. Dit voorziet voor 70% van de energiebehoefte van het lichaam. De overige 30% komt door de afbraak van mager weefsel. Dit kan in eerste instantie leiden tot misselijkheid en een vieze smaak in je mond. Een volgende fase is gevaarlijker, zeker voor mensen met een susceptibiliteit voor nierdisfunctie of diabetes. Ook kunnen er giftige stoffen in het bloed belanden doordat vet wordt afgebroken. Natrium en kalium worden grotendeels uitgeput tijdens langdurig vasten.

Waarschuwing

Dit alles verdient een waarschuwing: vasten kan gevaarlijk zijn voor mensen met hart – of nierproblemen of diabetes. Indien je een gezondheidprobleem hebt is het verstandig voorafgaand aan het vasten je huisarts te raadplegen. Vasten langer dan drie dagen is alleen verstandig onder medisch toezicht.