Kuur voor reinigen van lever

Op de site www.heelnatuurlijk.nl vonden we een eendaagse kuur voor het reinigen van je lever die het proberen waard is. De kuur bestaat uit kruiden en een aangepast voedingsprogramma samengesteld uit rauwkost, fruit en verse sappen. Het is een kuur voor beginners of mensen die niet veel tijd hebben. Je kan deze kuur bijvoorbeeld 1 dag per week volgen gedurende een maand (dus in totaal 4 dagen per maand). Of gewoon op een willekeurige dag wanneer je het idee hebt dat je lever wat extra hulp kan gebruiken, als je bijvoorbeeld een vermoeid gevoel hebt.

Voorbereiding op de Eéndaagse leverreiniging

Stop 3 dagen voordat je aan deze kuur begint met het drinken van koffie, thee en alcohol. Dit zal je voorbereiden op de kuur en je lichaam zal beginnen met het vrijmaken van gifstoffen. Drink daarom veel water om ervoor te zorgen dat deze uitgescheiden kunnen worden. Zorg er tevens voor dat je stoelgang regelmatig is wanneer u aan deze kuur begint (minimaal 1-2 maal daags ontlasting).

Levershake
Om deze milde leverkuur te doen, moet u een shake maken. Deze drink je ‘s ochtends op de lege maag.

Mix in een blender (voor 1 persoon):

 • 200 ml vers appelsap (het mag eventueel uit pak zijn, maar het moet wel biologisch zijn). Dat geldt ook voor de overige ingrediënten: ze moeten bij voorkeur biologisch zijn.
 • het sap van 2 citroenen
 • 200 ml zuiver water
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel biologische koudgeperste extra vierge olijfolie
 • 1 stukje verse gember (ongeveer 1 cm).

Citroensap bevat citroenzuur dat alkalisch wordt in de maag en daardoor het spijsverteringskanaal helpt te reinigen. Het verzacht ook de smaak van de olijfolie door het beter op te laten lossen.

Maak al deze ingrediënten fijn in de blender (of met een staafmixer) zodat er een vloeibare drank ontstaat. (De knoflook moet gekneusd worden voordat het in de blender gedaan wordt.) Drink dit langzaam op en drink daarna eventueel een beetje biologisch appelsap.

Drink 15 minuten hierna een kop hete pepermuntthee (bij voorkeur gemaakt van verse en anders van gedroogde muntblaadjes).

Over olijfolie
Olijfolie voorziet het lichaam van antioxidanten, mits het in onverhitte staat genuttigd wordt. Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren, wat inhoudt dat het je aderen niet verstopt en geen cholesterol bevat. Het verhoogt tevens het HDL (High Density Lipo-proteins)-gehalte in het lichaam, oftewel “goed cholesterol”. Hierdoor is het lichaam beter in staat slecht cholesterol te absorberen wat vervolgens door de lever geëlimineerd kan worden. Daarom is het belangrijk dat je de beste kwaliteit olijfolie uitzoekt en dat is biologische, extra vierge (eerste persing) olijfolie. Deze is verkrijgbaar bij de reformwinkel en de grotere supermarkten en speciaalzaken.

Cholesterol zit niet in alle soorten voedsel, het zit bijvoorbeeld niet in fruit, groente, noten, granen en zaden. Om het cholesterolgehalte van het lichaam te verlagen is het belangrijk om dierlijke vetten te vermijden, waaronder: melk, (slag)room, kaas, eieren, kwark, yoghurt, vlees, vis, kip, kalkoen, vleeswaren, ijs, worst, bak- en braadproducten op basis van dierlijk vet, boter, frituurvet van dierlijke herkomst en ook gebak en andere kant-en-klaarproducten die dierlijk vet bevatten zoals cake, pasteitjes, taart, saucijzenbroodjes, kroketten, gebak etc.

Volg voor het beste resultaat tijdens deze kuur een veganistisch voedingsprogramma. Eet bijvoorbeeld: fruit, groente, rauwkost, zilvervliesrijst en andere volle granen (gierst, quinoa, mais, volkoren couscous), gestoomde groenten, avocado, olijven, salades met veel verse groene groenten en een dressing van olijfolie en citroensap.

Vrijgekomen gifstoffen en emoties
Maak je geen zorgen als je tijdens de leverkuur hoofdpijn hebt, dit wijst er juist op dat er gifstoffen vrijkomen. Je kunt dit oplossen door veel water te drinken. Ook kunnen er soms emoties loskomen – verdriet en kwaadheid zijn emoties die geassocieerd worden met de lever. Na de kuur zullen deze meestal vervangen worden door vreugdegevoelens. Dit is een milde leverreiniging en het is belangrijk dat gifstoffen die zich jarenlang in de lever hebben opgehoopt langzaam verwijderd worden. Daarom is het vaak beter om in het begin kleine stapjes te nemen.

De meningen over de werkzaamheid van dit soort kuren zijn verdeeld. Indien je klachten hebt over je lever of twijfels hebt over deze kuur, altijd je arts raadplegen.

Lees 12 reacties

12 reacties

 • GIERNAERT GUY

  Geachte
  Ik ben op aanraden van mijn osteopaat een kuur aan het volgen met citroen,olijfolie, en lauw water, op mijn nuchtere maag dan moet ik een 15 tal minuten wachten om te eten ,het zou goed zijn voor de lever
  groetjes

  GUY

  • jo

   guy wat is het resultaat? Welke verhoudingen neem je en wanneer drink je het s’morgens of s’avonds?
   Ik ben deze kuur ook voorgeschreven en ben benieuwd naar het resultaat.
   Groetjes en dank voor de info

 • Jeroen de Groot

  Zijn er al mensen die deze kuur hebben gevolgd? En wat vond je ervan?
  Ik hoorde hiervan en ben er erg nieuwsgierig naar geworden.

 • Janna

  Ik ga er mee starten komende week. Ben heel benieuwd.
  Heb wel twijfels of het bij mij zal helpen om mijn cholesterol te verlagen. Ik eet al 35 jaar vegetarisch, heb een koemelk allegie en snoep nagenoeg niet.

 • Klootvogel

  “Citroensap bevat citroenzuur dat alkalisch wordt in de maag en daardoor het spijsverteringskanaal helpt te reinigen. Het verzacht ook de smaak van de olijfolie door het beter op te laten lossen. ”

  Wat een onzin.. werkelijk…
  Zuur is alles behalve alkalisch.. lees de schoolboekjes er maar op na…
  en olie oplossen met citroenzuur… no way.. het enige dat het doet is een meer stabielere emulsie te laten vormen..

  • Anne

   Dat dacht ik nou ook toen ik dit las! Citroenzuur + maagzuur = alkalisch?!?! Het zal best heel gezond zijn, maar de feiten kloppen niet…

 • Taniya

  Mijn raad: laat de knoflook eruit. Het drankje smaakt werkelijk naar kots en deed me kokhalzen.
  Zonder de look is het ook nog reinigend voor de lever maar is het tenminste drinkbaar.
  Dat is mijn mening natuurlijk…

 • Ed Gezond

  “Maak je geen zorgen als je tijdens de leverkuur hoofdpijn hebt, dit wijst er juist op dat er gifstoffen vrijkomen.”

  nou je moet dus wél bezorgd raken als je hoofdpijn krijgt, want dit betekent dat het lichaam de gifstof aceton (inderdaad, nagellak remover) aanmaakt. vraag me niet hoe je lichaam dit doet, maar het is ‘serious business’, heeft in ieder geval iets te maken met een uitmagerend lichaam…

  hoofdpijn betekent meestal ook een tekort aan suikers.
  want onthoudt: de hersenen werken PUUR op suiker (waarom is het anders aangeraden om voor en tijdens een schrijftelijk examen een paar Dextrose-tabletjes te nuttigen???)
  !

 • joyce

  ik heb de kuur al meerdere x-ren gedaan en ga hem na veel tussen jaren vandaag weer eens doen, samen met mijn man.
  ik ben meestal koud, en na zo’n kuur werd ik acuut weer warm. alleen hield dit niet zo lang aan, waarschijnlijk nog te veel achtergebleven gif. het beviel me in ieder geval goed, maar het is niet zo’n regoreuze kuur als hier beschreven. je mag tot 2 uur gewoon eten, alleen geen vet. daardoor komt er druk op je lever en gal en daardoor gooit hij er dan alle troep uit zeg maar.
  overigens; citroen werkt wel degelijk alkalisch op je lichaam OOK al is het een zuur!
  er zijn veel van zulke zure dingen die je lichaam juist basisch maken, denk bijv. aan MMS dat is natriumchloriet. zeer zuur goedje maar Goed!! werkt alkalisch en gaat ontstekingen tegen, je lichaam maakt het in bescheiden vorm zelf ook aan.

 • Suzanne

  Heb zelf de kuur nu 3 keer gedaan en ben erg tevreden met de door mij behaalde resultaten. Echter moet je wel de voedingstips goed opvolgen om je lever ook na de kuur in gezonde conditie te houden. Pas dan is het effect aanhoudend naar mijn ervaring.

  Ik zelf doe de kuur 4 keer per kaar; 1x aan het begin van elk seizoen. Succes iedereen en veel “steentjes” gewenst! Gr. Suzanne

  • Jan

   Als die steentjes drijven, weet je wat je dan gemaakt hebt? Juist, biologische zeep. Dat is het enige wat je krijgt als je olijfolie in je lijf basisch (want darmen) hydrolyseert.

 • Whatever

  Wat een onzin. De lever is niets meer dan een zelfreinigend membraan. Hoef je met dat natuurlijk gezweef niet mee aan te komen. Wil iemand zijn boek weer verkopen?

Geef een reactie