Geen bacteriën met de 5-secondenregel?

0
827
Verminder stress met eten

Zit je heerlijk te eten, valt net dat lekkere stukje vlees van je vork af of laat je het laatste chocolaatje op de grond vallen. Snel oprapen, want als het niet meer dan vijf seconden op de vloer heeft gelegen kunnen er nog geen bacteriën opzitten. Althans, zo werkt de bekende 5-secondenregel. Maar is dit waar?

5-secondenregel

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat voedsel dat niet langer dan vijf seconden op de vloer heeft gelegen, niet besmet kan zijn met bacteriën en je het dus zonder gezondheidsrisico’s nog op kunt eten. In die korte tijd zouden bacteriën zich niet op het voedsel kunnen nestelen. Sommigen geloven er stellig in en vinden het een goede reden om voedsel dat gevallen is nog wel op te kunnen eten.

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar deze regel. In verschillende onderzoeken is voedsel op een vuile vloer gelegd, na een bepaald aantal seconden opgeraapt en onderzocht op bacteriën. Hieruit blijkt dat het niet uitmaakt of het voedsel 0, 5, 10 of 30 seconden op de grond heeft gelegen, er zaten in alle gevallen dezelfde hoeveelheid bacteriën op. Toch komen er wel meer bacteriën op het voedsel als dit langer op de vloer heeft gelegen. Ook bleek het type vloer van invloed te zijn. Voedsel dat op een gladde vloer valt, bevat meer bacteriën dan voedsel dat op vloerbedekking is gevallen.

 Ziek worden

Je hoeft trouwens niet per se ziek te worden van de bacteriën die op voedsel zitten. Overal zitten namelijk bacteriën op. Op het vaatdoekje waarmee je het aanrecht schoonmaakt, op je tandenborstel en op je smartphone. We worden op deze manier elke dag aan vele bacteriën blootgesteld. Maar toch kun je voedsel dat op de grond is gevallen voor de zekerheid maar gewoon weggooien. Ook als het minder dan vijf seconden op de vloer heeft gelegen.