Gewoon brood of roggebrood?

0
1432
roggebrood

Vaak zijn mensen op zoek naar alternatieve broodsoorten. Iets anders om te eten dan gewoon brood. Vaak wordt hierbij voor het vertrouwde roggebrood gekozen. Rogge heeft veel voordelen voor onze gezondheid ten opzichte van tarwe.

Roggebrood

Aan de het eind van de 19e eeuw was dit zelfs het hoofdvoedsel naast aardappelen. Wat wij als roggebrood kennen is eigenlijk geen brood maar een specialiteit die uit de gebroken korrel van rogge wordt gemaakt. Het roggebrood wordt gegaard en er ontstaat dan ook geen korst. Het roggebrood dat de meeste mensen als roggebrood aanduiden is Fries roggebrood. Roggebrood kent namelijk vele regionale varianten.

Rogge heeft veel voordelen voor onze gezondheid ten opzichte van tarwe. Zo zijn er voordelen voor de verzadiging, het bloedsuikergehalte en de cholesterolspiegel. Vooral doordat het beter verzadigt, heb je de neiging om minder te eten en kan je afvallen. Deze effecten zijn echter gevonden bij brood uit roggemeel en niet bij het roggebrood zoals wij het kennen. Het is dus niet eenduidig of deze gezondheidsvoordelen ook voor ons roggebrood gelden.

Roggebrood is geen wonderproduct. Er is maar weinig echt onderzoek naar de effecten van roggebrood op ons gezondheid gedaan. Wel is het een mogelijkheid om variatie in je voeding aan te brengen. Om gezond te blijven is variatie heel belangrijk en dit gezondheidsvoordeel kan je daarom sowieso meepakken.