Hoe gezond zijn noten nu echt?

0
1203
Magnesium noten

Op zoek naar een gezonde avondsnack? Noten zijn een populaire keuze. Een handje noten snack je zo weg en is bovendien erg lekker. Maar is dat wel zo verstandig?

Een hand vol met noten bevat, afhankelijk van de samenstelling, tussen de 350 en 450 kilocalorieën. Dat is niet mis. Nu is een aanzienlijk gehalte van deze calorieën afkomstig van belangrijke voedingsstoffen als vezels, eiwitten, vitamines en mineralen welke het lichaam broodnodig heeft. Noten krijgen dan ook het predicaat ‘gezond’. Deze vlieger gaat echter niet altijd op.

Noten eten niet verstandig als je wilt afvallen

Noten bevatten dus een hoop belangrijke voedingsstoffen en kan dan ook als een powerfood worden beschouwd. Het is echter wel zo dat noten veel calorieën bevatten. Een bakje voor de tweede keer met noten vullen is dan ook niet een verstandig plan als je wilt afvallen.

Mensen die willen afvallen, krijgen het advies om gezond te eten. Groente, fruit en ook noten zijn gezonde voedingsmiddelen en daarom worden deze dan ook toegevoegd aan een dieet. Het besluit om noten, zeker in een grote hoeveelheid te eten, als een vorm van eiwitten en vezels, staat echter het doel om vet te verbranden en kilo’s te verliezen in de weg.

Het verliezen van gewicht wordt bepaald door één simpel mechanisme: als je dagelijks minder calorieën consumeert dan je verbrandt, dan zal het lichaam gebruik maken van je reserves. Dit houdt dat je lichaam jouw overtollig vet zal verbranden.

Een rekensommetje ter illustratie

Een gezond, gebalanceerd eetpatroon is meestal op de volgende wijze opgebouwd:

Ontbijt

Tussendoortje #1

Lunch

Tussendoortje #2

Avondmaal

Gezonde snack

Een handje noten bevat gemiddeld zo’n 400 kilocalorieën en is zo weg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën is gemiddeld 2200 calorieën voor mannen en 1800 calorieën voor vrouwen. Om gewicht te verliezen, zul je dus onder dit gemiddelde gaan zitten.  Door een handje noten te nuttigen, zit je al op ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Zijn noten nu slecht of niet?

Nee, noten zijn zeker niet slecht voor je en de claims dat noten gezond zijn, stroken dan ook met de werkelijkheid. Uit verschillende studies blijkt juist dat het eten van noten een positieve impact heeft op je lichaamsgewicht. Deze oorzaak heeft echter meer te maken met het feit dat mensen die noten eten omdat ze gezond zijn meer met hun gezondheid bezig zijn en dus een meer gezonde en actieve levensstijl erop na houden.

Kortom, we raden je niet af om noten te eten, zelfs als je wilt afvallen. Wel raden we je aan om het eten van noten op een bewuste en verantwoordelijke manier te doen. Door regelmatig noten als een tussendoortje of snack te nuttigen, saboteer je je eigen missie om gewicht te verliezen.