Vitamines met een E-nummer: waarom?

0
1612

Als je meer bewust wordt van het belang van gezonde voeding, lees je vast ook vaker de etiketten op de voedingsmiddelen. Hierop staat onder andere informatie over E-nummers die aan het product zijn toegevoegd. Deze additieven zijn goedgekeurd voor gebruik binnen de EU en zijn daarom dus, in principe, veilig.

E-nummers kunnen zowel natuurlijke als synthetische additieven bevatten. Maar wist je dat ook vitamines als E-nummer worden gebruikt?

Vitamines met een E-nummer: waarom?

Alle stoffen met een E-nummer worden aan voeding toegevoegd met als doel het product te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld geur, de kleur, de houdbaarheid, de textuur of een andere eigenschap van het product. Het komt wellicht als een verrassing dat ook een aantal vitamines een E-nummer hebben gekregen. Hier is echter een logische verklaring voor.

De eigenschappen van vitamines zijn niet alleen positief voor het menselijk lichaam zelf, maar kunnen ook gebruikt worden om de kwaliteit van een voedingsmiddel te verhogen. Wanneer vitamines op deze manier worden gebruikt, krijgen zij een E-nummer mee. De vitamines in kwestie zijn namelijk niet aan het product toevoegt om de dagelijkse inname van vitamines te verhogen, maar ten gunste van het product zelf.

Welke vitamines hebben ook een E-nummer?

Hieronder vind je een korte lijst met vitamines die een E-nummer hebben en de reden waarom zij als additief aan voedingsmiddelen worden toegevoegd:

Provitamine A – Kleurstof  (geel/oranje)

Vitamine B2 – Kleurstof (geel)

Vitamine C – Antioxidant, broodverbetermiddel

Vitamine E – Antioxidant

Vitamine B3 – Antioxidant, kleurstabilisator

Hoe veilig zijn vitamines die als E-nummer worden gebruikt?

Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat alle additieven met een E-nummer veilig zijn. Dat is immers een voorwaarde om überhaupt een E-nummer toegekend te krijgen.

In principe kan iedere stof gevaarlijk zijn. Als je teveel water drinkt, dan zal dit niet goed zijn voor het lichaam. Ditzelfde geldt voor E-nummers. Als jij je een normaal eetschema volgt, dan zullen er geen problemen ontstaan. Enkel wanneer je bepaalde voedingsmiddelen in een hoge dosering nuttigt, kan het zijn dat de bepaalde additieven een mogelijke negatieve werking hebben op het lichaam.

Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken over E-nummers. Het feit dat ook vitamines, die als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam gelden, onder E-nummers vallen, laat zien dat zich ook natuurlijke stoffen onder deze stoffen bevinden.