Letten op E-nummers maakt het verschil

2
1364
E-nummers

Als je een willekeurig etiket van eten bekijkt, zal het overgrote deel van de ingrediënten waarschijnlijk onbekend voor je zijn. Naast een aantal namen die  nauwelijks uitspreekbaar zijn, zie je waarschijnlijk ook een reeks E-nummers. Wanneer je gezond wil leven is het belangrijk om goed inzicht te hebben in deze E-nummers.

E-nummers

E-nummers zijn stoffen die door EU zijn toegestaan om toe te voegen aan voedingsmiddelen en zijn stoffen die in deze vorm niet in de natuur voor komen. Soms zijn de bestanddelen van de stoffen natuurlijk en in andere gevallen gaat het om synthetische stoffen.

Deze toevoegingen worden om verschillende redenen aan voedingsmiddelen toegevoegd. Zo kunnen deze stoffen voedsel een mooiere kleur geven, de houdbaarheid verbeteren of lekkerder laten ruiken. Omdat deze stoffen in een zeer beperkte mate aan voedsel wordt toegevoegd, voegen zij geen extra calorieën toe.

Zijn E-nummers schadelijk?

Ja en nee. Niet alle stoffen met een E-nummer zijn schadelijk. Toch zijn er een aantal E-nummers die minder goed voor je gezondheid zijn zoals E-385 (EDTA, te vinden in onder andere mayonaise en pindakaas), E-432 (polysorbaat, te vinden in onder andere ijs en frisdrank).

Meestal gaat het in gevallen van schadelijke stoffen om de E-nummers die synthetisch van aard zijn. De natuurlijke E-nummers zijn over het algemeen, bij regulier gebruik, veilig. Maar het is toch goed om na te gaan of je ook deze E-nummers wilt binnen krijgen, zeker als het gaat om religieuze redenen. Zo wordt E120 gewonnen uit bloed van schildluizen, het eten en drinken van bloed wordt in veel religies niet toegestaan.

Daarnaast zijn sommige mensen extra vatbaar voor bepaalde E-nummers. Als jij last hebt van bepaalde geestelijke problemen zoals slapeloosheid, agressie, nervositeit en dergelijke, dan is het wellicht een idee om te kijken welke E-nummers deze zaken kunnen bevorderen en voedingsmiddelen met deze E-nummers te vermijden. Ook kan de inname van bepaalde E-nummers worden gelinkt worden aan drukke kinderen of zelfs ADHD.

Conclusie

E-nummers vormen niet direct een uiterst gevaarlijke situatie voor je gezondheid. Toch kun je voedsel met veel E-nummers of een aantal van de meer schadelijke E-nummers in de schappen laten liggen. Ga op zoek naar het eten met zo min mogelijk toevoegingen en controleer de E-nummers die eventueel wel gebruikt zijn.

2 REACTIES

  1. Ik vind de pseudowetenschappelijke inhoud van dit artikel, met een ondertoon van 'bangmakerij' erg jammer. Vaak hebben jullie leuke artikelen, maar deze mag rechtstreeks in de prullenbak.

    Voor beter onderbouwde informatie over E-nummers kijk je liever op de website van het Voedingscentrum:
    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
    of de consumentenbond:
    http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/voeding/e-nummers/?gclid=CNPDpLH0qMACFa7KtAodXRoA2A

  2. Waha, voor goed gefundeerde info over e-nummers verwijst de Christian van Fitpoint (zie reactie hierboven) naar het voedingscentrum …. Met als directeur al jaren steeds een ex Unilever persoon. Denk dus dat Christian het nog niet helemaal heeft begrepen hoe we in de maling worden genomen door de voedingsindustrie.