Afvallen? Eet bewust!

0
1612
Afvallen

Afvallen is niet altijd even gemakkelijk. Je wilt vaak wel wat afvallen, maar het is moeilijk je hier toe te zetten. Hoe zorg je dat je daadwerkelijk af gaat vallen? Het is belangrijk om meer bewust te worden van het eten.

Afvallen

Vaak heb je het goede voornemen om af te vallen. Begin door deze voornemens uit te gaan voeren. Beschrijf de kleine stappen die je moet nemen om je goede voornemens te behalen. Bespreek deze ook met familie en vrienden. Hierdoor maak je ze concreet. Denk niet dat je meer wilt bewegen, maar bedenk concreet dat je elke avond een halfuurtje gaat lopen.

Alleen

Het is vaak makkelijk om overdag en in gezelschap gezond te eten. Maar ’s avonds als we alleen zijn, zijn de grenzen ver te zoeken. We eten dan ook lang niet altijd omdat we honger hebben. Vaak eten we uit stress, verveling, verdriet of boosheid. Eten kan deze gevoelens echter niet oplossen. Vaak voel je je daarna zelfs nog ongelukkiger. Gelukkig zijn er (online) cursussen die je met dit probleem kunnen helpen.

Afleiding

Veel mensen eten de hele dag door. Het probleem ligt hierbij vaak dat er niet meer aan tafel gegeten wordt. Spreek daarom met jezelf af dat je alleen nog maar aan tafel eet, zonder de afleiding van een televisie of boek. Dit zal in het begin lastig zijn, maar je zal er snel aan wennen. Je raakt er dan aan gewend om alleen aan tafel te eten en niet meer overal en de hele dag door.

 Slapen

Als het ’s avonds donker wordt, gaan we vaak een boek lezen of een film kijken. Ook werken veel mensen in ploegendienst. Dit blijkt niet erg gezond te zijn. Hoe minder je slaapt, hoe meer kans je namelijk op overgewicht hebt. Te weinig slapen wekt een hormoon op die je eetlust aanwakkert. Ook wordt er dan minder van een ander hormoon aangemaakt dat je eetlust juist remt. Slapen is dus belangrijk om af te vallen.

Kleine hapjes

Houd je van veel en lekker eten? Verwen jezelf dan met lekkere, maar kleine hapjes. Eet dus geen hele reep chocolade, maar slechts één van die lekkere bonbons van de bakker. Verbied jezelf ook niet om af en toe een beetje chocolade of een handje chips te eten. Je gaat dan juist alleen maar aan chocolade en chips denken. Minderen is dan ook belangrijker dan verbieden.