Conditie opbouwen of verbeteren en je lichaam sterker maken

0
3429

Het opbouwen of verbeteren van je conditie is een proces dat je gestructureerd moet aanpakken en goed moet verdelen over een langere periode van tijd. Het is beter om het langzaam op te bouwen, dan het sneller te proberen en daarbij je lichaam te forceren met alle gevolgen van dien.

Het opbouwen of verbeteren van je conditie is een proces dat je gestructureerd moet aanpakken en goed moet verdelen over een langere periode van tijd. Het is beter om het langzaam op te bouwen, dan het sneller te proberen en daarbij je lichaam te forceren met alle gevolgen van dien.

Om je lijf in een betere conditie te krijgen, moet je je richten op het flexibeler en sterker maken van je lichaam. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om aan je uithoudingsvermogen te werken.

Krachtoefeningen voor conditie

Je kunt die kracht opbouwen door krachtoefeningen te doen. Dit kan bestaan uit gewichtheffen, maar bijvoorbeeld ook door opdrukken (armspieren) en sit-ups (buikspieren).

Voor het versterken van je buik ga je op je rug op de grond liggen, handen naast je hoofd en je benen licht gebogen met de voeten op de grond. Kom nu een stukje omhoog met je hoofd, net genoeg om de spieren in je buik aan te spannen. Ga weer terug en begin opnieuw. Let er op dat je niet met je handen je hoofd omhoog tilt of je in plaats van je buikspieren je rugspieren gebruikt.

Een andere oefening om je buikspieren te versterken gaat als volgt: liggend op je rug maak je met je benen in de lucht scharende bewegingen. Dit doe je door je benen beide omhoog te brengen in een hoek van tussen de 45 en 90 graden. Doe nu je voeten uit elkaar en weer tegen elkaar en herhaal dit enkele malen. Ook bij deze oefening geldt dat je moet opletten dat je je buikspieren traint en niet je rugspieren beschadigt.

Je armen versterk je door simpele opdrukoefeningen te doen. Ga op de grond liggen met je buik op de grond. Zet je handen net onder je schouders op de grond en druk jezelf een stukje omhoog terwijl je lichaam gestrekt blijft. Zak weer door je ellebogen en begin opnieuw. Het is beter voor zowel je lichaam als de effectiviteit om vaak langzaam om te drukken dan snel een paar keer omhoog te komen.

Gewichtheffen kun je op verschillende manieren beoefenen. Het belangrijkste bij gewichtheffen is dat je jezelf niet te zwaar belast. Ga daarom naar een erkende sportschool om kracht op te bouwen. Het verkeerd uitvoeren van gewichtheffen kan immers zware blijvende schade toebrengen aan je spieren.

Sporten voor conditie

Voorbeelden van sporten om effectief aan een betere conditie te werken zijn hardlopen, roeien, zwemmen en fietsen. Door frequent te sporten en de afstand na een aantal weken te verhogen, bouw je een goede duurconditie op. Door dit soort sporten te combineren met ‘intervaloefeningen’ waarbij je intensief versnelt en na korte tijd weer afbouwt om vervolgens weer intensief te versnellen, bouw je aan een algemene conditie. Het opbouwen van een goede conditie kost tijd, neem deze tijd dan ook. Bouw het rustig aan op zodat je spieren en gewrichten niet overbelast worden.

Werken aan een goede conditie betekent ook goede voeding. klik voor informatie over gezonde voeding.