Menstruatieklachten? Zo kom je er weer vanaf!

0
1525
menstruatieklachten

Elke vrouw kent het wel. Rugpijn, buikkrampen, vreetbuien en moodswings. Maar als het hierbij blijft, valt het nog mee. Er zijn namelijk vrouwen die letterlijk dubbel liggen van de menstruatieklachten, die veel pijnstillers moeten gebruiken tijdens hun menstruatie en in sommige gevallen zelfs ziektedagen op moeten nemen omdat ze niet naar het werk kunnen.

De oorzaak is endometriose

Bij vrouwen die zoveel pijn hebben kan het maar zo zijn dat zij last hebben van endometriose. Dit houdt in dat er stukjes baarmoedervlies zich nestelt buiten de baarmoeder, in je onderbuik. Dit kan op je darmen of je blaas zijn, maar ook op het buikvlies, je eierstokken of de buitenkant van je baarmoeder. Ondanks dat deze stukjes ‘verdwaald’ zijn, reageren ze wel op je hormoonwisseling, net als het baarmoederslijmvlies dat zich in de baarmoeder bevindt. Al deze losse stukjes groeien mee tijdens je menstruatie en dit kan zorgen voor behoorlijk wat pijn. Vrij logisch ook, een normale menstruatie kan al heel ongemakkelijk zijn, laat staan dat de pijn op plekken zit waar het niet hoort te zitten.

Zitten er stukjes op de darmen dan kan dit voor extra pijn zorgen bij je ontlasting, waarbij de pijn ook nog eens kan doorstralen naar je benen en je rug. Maar ook tijdens de seks kun je hier last van hebben. Dit kan doordat de penis tegen één van die stukjes aankomt.

Wat te doen tegen deze menstruatieklachten?

Gelukkig is er wel wat aan deze klachten te doen. De makkelijkste oplossing? De anticonceptiepil doorslikken in plaats van elke drie weken een stopweek te hebben. Dat bespaart je niet alleen een hoop pijn, maar ook een hoop maandverband en/of tampons. De pil kan net zo lang doorgeslikt worden totdat je een doorbraakbloeding krijgt. Wanneer dit is, is bij iedereen verschillend. Zodra dit gebeurt las je zelf een stopweek in. Heb je in die stopweek behoefte aan pijnstilling? Dan kun je het beste naproxen of ibuprofen gebruiken want deze werken beter tegen menstruatiekrampen dan paracetamol.

Wat je ook zou kunnen doen is progestagenen gaan gebruiken, dit is een middel dat de aanmaak van het baarmoederslijmvlies vermindert. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Geen effect?

Mocht het nou zo zijn dat het gebruik van anticonceptie en een goede pijnstiller voor jou nog steeds niet voldoende is, dan kun je het beste een afspraak maken bij een gynaecoloog. Dit kan ook via je huisarts. De gynaecoloog kan jou vervolgens uitleg geven over endometriose en de verschillende behandelingen met je doornemen.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus?