Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

0
1848
tinnitus

Misschien zegt de naam je niet gelijk iets, maar tinnitus is een vorm van gehoorschade. Deze schade is ontstaan doordat de trilharen die zich in het binnenoor bevinden, beschadigd zijn. Dit kan natuurlijk voorkomen, door ziekte maar ook door harde geluiden. Wanneer je hier last van hebt hoor je geluiden die er niet zijn. Het horen van een vervelende piep in je oor is de bekendste, maar je kan ook een suis, fluit, zoemend of brommend geluid horen.

Oorzaken van tinnitus

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk maar vrijwel altijd is geluid de oorzaak. Denk hierbij aan het geluid op festivals, in een discotheek of het luisteren naar muziek via oordopjes. Er zijn dan ook vooral jongeren die regelmatig gehoorschade oplopen door te harde muziek. Toch zijn er 400 oorzaken bekend voor tinnitus. Denk hierbij aan een middenoorontsteking, oorinfectie of de ziekte van Ménière. Hierbij is tinnitus dan meestal een symptoom van andere ziekten of is het een bijwerking van één van de medicijnen. Maar ook stress kan een boosdoener zijn, dit kan tinnitus niet alleen veroorzaken maar ook nog eens verergeren. Naast harde geluiden en stress, kan tinnitus ook veroorzaakt worden na een verkoudheid, door vermoeidheid, oorsmeer of een hoge bloeddruk.

Tinnitus zelf ontstaat in de hersenen, in de auditieve cortex. Dit gebied in de hersenen is verantwoordelijk voor al het geluid, zodat dit kan worden waargenomen. Wanneer er zenuwcellen zijn die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, gaan ze met elkaar communiceren. Dit gebeurt door het vormen van een netwerken waarbij signalen op elkaar afgevuurd worden. Dit zorgt voor die vervelende piep in je oor.

Is tinnitus te behandelen?

Wanneer jij continu last hebt van een piep of een ander geluid in je oor of beide oren, kan dit een behoorlijke impact hebben op je leven. Maar er zijn behandelingen om dit aan te pakken. Zo kun je gebruik maken van een zogeheten tinnitusmaskeerder. Dit is een apparaat dat het tinnitusgeluid onderdrukt door de geluiden in je omgeving te vergroten. Wat er dan gebeurt, is dat je gehoor en zeker je hersenen hun aandacht leggen op de omgevingsgeluiden in plaats van op die vervelende piep.

Vaak is het zo dat mensen met tinnitus ook last hebben van gehoorverlies. Daarom wordt een tinnitusmaskeerder vaak gebruikt in combinatie met een hoortoestel. Het toestel kan vaak zo aangepast worden, dat je zo min mogelijk last hebt van de tinnitusklachten.

Lees ook: Wat kun je doen als je twijfels hebt in je relatie?