Je ware ‘ik’ bepalen

0
934
volwassen worden

Waarschijnlijk was je je er nog niet van bewust dat er twee versies van jezelf bestaan. Leef jij in een leven waarin je volledig jezelf bent? Leef jij volgens de manier waarop je gecreëerd bent? Of ben je meer een fictief persoon en leid je meer het leven dat je verteld is?

Ware ik

Als jij de vraag krijgt wie je bent, wat antwoord jij dan? Vertel je dat moeder bent? Of arts? Of dat je uit Amsterdam komt? Vaak vertel je niet wie je bent, maar wat je sociale status is of hoe jij je rol in het leven ziet. Je kan niet zeggen wie je bent omdat je dat niet weet. Er is nog een niveau van bestaan die oprecht, eerlijk en waar is over wie jij bent. Dit wordt gedefinieerd als je ware ik. Dit is de persoon die diep van binnen bij je zit. Dit gedeelte wordt niet bepaald door je werk, functie of rol in de samenleving. Het is de samenstelling van je talenten, vaardigheden en wijsheid. Het zijn de dingen die jou uniek maken en die je kenbaar moet maken. Je moet niet zijn wie je volgens de rest van de wereld moet zijn, maar wie je diep van binnen bent.

 Incompleet

Als je niet volledig volgens je ware ik leeft, zal je jezelf incompleet voelen. Het voelt alsof er een leegte is. Je hebt ontdekt dat je het makkelijker vindt om de rol te vervullen die je familie en vrienden van je verwachten en niet te zijn wie je daadwerkelijk van binnen bent. Als je een leven leidt waarin je je ware talenten onbenut laat en alleen de rollen aanneemt die van je verwacht worden, leef je als het ware als je fictieve ik. Deze fictieve ik geeft je valse informatie over wie je bent en wie je wilt zijn. Het blokkeert de informatie die je nodig hebt om je ware ik naar boven te laten komen.

Lees ook:
Hoe bouw je zelfvertrouwen op?
– Gelukkig worden: positieve psychologie