Hoe bouw je zelfvertrouwen op?

0
1313
volwassen worden

Je wil zelfvertrouwen hebben en zelfverzekerd in het leven staan. Maar wat doe je als je weinig zelfvertrouwen hebt? Je moet je kunnen realiseren dat je een goed en geliefd persoon bent en dat vertrouwen in jezelf ontstaat niet binnen één dag.

Onderstaande punten kunnen je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je zelfverzekerder te voelen.

Herken je onzekerheden

Wat maakt je onzeker en geeft je het gevoel dat je minderwaardig bent? Benoem deze onzekerheden en schrijf ze op.

Praat met vrienden en geliefden

Focus op je problemen en kom deze onder ogen. Je moet je problemen oplossen om verder te kunnen gaan. Je moet jezelf leren accepteren en niet alles als slecht bestempelen.

Leer van je fouten

Niemand is perfect. Iedereen heeft onzekerheden en iedereen voelt zich wel eens minder goed. Het leven is als een weg vol met hobbels die we over moeten zien te komen. Onze onzekere gevoelens gaan en komen.

Benoem je successen

Iedereen is wel ergens goed in. Focus daarom op je talenten en wees trots op jezelf. Ga op zoek naar jouw sterke punten en benut deze.

Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat je hebt. Leg de nadruk op wat je wel hebt in plaats van op wat je mist.

Wees positief

Heb geen medelijden met jezelf en zorg dat anderen je niet minderwaardig laten voelen. Als je jezelf steeds naar beneden haalt, zullen anderen dit over gaan nemen. Praat positief over jezelf en je leven. Laat je sterke punten aan anderen zien en groei op een positieve manier.

Neem complimenten dankbaar in ontvangst

Accepteer complimenten en beantwoord ze op een positieve manier.

Kijk in de spiegel en glimlach

Onderzoek heeft aangetoond dat je door naar jezelf in de spiegel te kijken en naar jezelf te lachen je je gelukkiger gaat voelen en uiteindelijk zelfverzekerder wordt.

Doe alsof

Doe net alsof je vol zelfvertrouwen bent. Dit kan je doen gaan geloven dat je ook echt vol zelfvertrouwen bent.

Blijf bij je principes

Leef volgens je eigen principes en overtuigingen. Zorg dat je deze zo goed mogelijk nastreeft en hier altijd op terug kan vallen.

Help anderen

Als je anderen op een positieve manier helpt en zo een positieve invloed op het leven van anderen kan hebben, zal je zelfvertrouwen groeien.

Streef geen perfectionisme na

 Perfectionisme zorgt ervoor dat je je doelen niet gaat halen. Vaak zijn deze dan niet realistisch. Het leven is niet altijd perfect.