Hoe gezond is jouw relatie?

0
1815
gezonde relatie

Wat is een gezonde relatie? Het enige voorbeeld dat je meestal hebt, is de relatie van je ouders. Vaak weet ook je partner niet wat een gezonde relatie inhoudt. Na een langdurig onderzoek onder duizenden stellen, toont onderzoek zeven ingrediënten aan voor een gezonde relatie.

1. Emotionele verantwoordelijkheid

Dit is het belangrijkste ingrediënt voor het opbouwen van een gezonde relatie. Je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoel. Leg deze verantwoordelijkheid niet bij je partner neer. Geluk, zelfvertrouwen en emotionele veiligheid komt voort uit hoe we onszelf en anderen behandelen, niet uit hoe anderen ons behandelen. Als we onszelf in de steek laten, voelen we ons ongelukkig. Dit ontstaat op vier manieren: door je gevoelens niet te uiten, jezelf te veroordelen, je gevoel wegdrukken en de verantwoordelijkheid bij anderen leggen. Als je je partner de schuld geeft, krijg je een ongezonde relatie. Dit is de belangrijkste oorzaak van relatieproblemen.

2. Vriendelijkheid, acceptatie, medeleven en inlevingsvermogen

Relaties bloeien op als beide partners vriendelijk, vol acceptatie, medeleven en inlevingsvermogen zijn. Als je dit tegenover jezelf bent, ben je dit automatisch ook tegenover je partner. Als dit niet zo is, zal het een grote uitdaging in je relatie vormen.

3. Warmte, affectie, klik en plezier

Als mensen goed voor zichzelf zorgen en zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen plezier nemen, willen ze deze blijdschap graag met anderen delen. Als je verbonden bent met jezelf, wil je deze klik met je geliefden delen. Als beide partners deze verantwoordelijkheid nemen, zijn deze waarden vanzelfsprekend.

4. Geniet van je tijd samen en je tijd apart

In een gezonde relatie geniet je van je tijd samen. Maar hoe je je voelt is niet afhankelijk van de aanwezigheid van je partner. Emotionele afhankelijkheid is het tegenovergestelde van emotionele verantwoordelijkheid. In een relatie wil je graag samen zijn, maar veel partners willen ook graag dingen met vrienden doen en hun eigen interesses behouden. In een gezonde relatie worden zij hierin gesteund door hun partner.

5. Van conflicten leren

In een gezonde relatie hebben de partners een manier gevonden om met conflicten om te gaan en deze op te lossen. Ze kunnen naar elkaar luisteren en hoeven niet altijd hun gelijk te halen. Een gezonde relatie groeit en beide partners groeien door de relatie. Als beide partners openstaan om te leren, kunnen conflicten hier een belangrijke bijdrage aan leveren. In een gezonde relatie staan beide partners open voor het leren en willen niet beschermen, conflicten vermijden of de controle behouden. De wil om over de liefde te leren zorgt voor persoonlijke verantwoordelijkheid.

6. Vertrouwen dat je elkaars belangrijkste doel steun: elkaars geluk

In een gezonde relatie vertrouwen beide partners er op dat ze elkaar geen verdriet zullen doen. Ze steunen elkaar in wat ze gelukkig maakt en worden gelukkig van elkaars geluk. Ze worden niet bedreigd door het geluk van de ander.

7. Aantrekkingskracht; fysiek, emotioneel en intellectueel

De aantrekkingskracht in een relatie is vaak moeilijk te definiëren, maar iedereen weet wat hiermee bedoeld wordt; je bent graag fysiek bij elkaar. Je praat graag met elkaar, plaagt elkaar en deelt je gevoelens. Je bedrijft graag de liefde met elkaar. De aantrekkingskracht is niet iets oppervlakkig. Het gaat over je diepere gevoelens voor elkaar. Vaak voelen mensen de aantrekkingskracht al vanaf het begin. De controle willen behouden en niet naar jezelf luisteren, maakt dit vaak stuk. De aantrekkingskracht wordt behouden door de bovenstaande ingrediënten. Bij oudere stellen die al jaren getrouwd zijn, zie je vaak nog deze aantrekkingskracht in een blik. Tijd en leeftijd veranderen niets aan deze aantrekkingskracht. Gedurende alle uitdagingen die de relatie hen biedt, kunnen zij dankzij deze aantrekkingskracht hun relatie gezond houden.

Door aan jezelf te blijven werken, kun je een emotioneel verantwoordelijke, vriendelijk en liefdevolle relatie met jezelf en je partner opbouwen.