We hebben elkaar nodig!

2
1507
Hulpbehoevend afhankelijk

Het geven van advies over relaties heeft diverse fases doorgemaakt. Een aantal jaren geleden richtte alles zich op de valkuilen van afhankelijkheid. Als je afhankelijk van de ander bent voor je zelfvertrouwen, eigenwaarde, veiligheid en geluk, neem je als het ware afstand van jezelf en word je hulpbehoevend en steunzoekend. Deze hulpbehoevendheid zorgt voor vele relatieproblemen.

Hulpbehoevend

Toch is er een verschil tussen het hebben van behoeftes en hulpbehoevend. Mensen hebben elkaar nodig. Mensen zijn sociale wezens die niet alleen horen te zijn. We hebben elkaar nodig voor emotionele zorg en steun, voor het delen van liefde, het groeien en leren, voor gezelschap, voor het bedrijven van de liefde, voor fysieke hulp en voor het altijd kunnen rekenen op de steun van iemand. Iedereen heeft deze behoeften en zal deze behoeften ook altijd houden.

Verantwoordelijkheid

Als we niet zelf de verantwoordelijkheid nemen voor onze gevoelens en welzijn, worden we hulpbehoevend. We zorgen dan fysiek niet goed voor onszelf, we luisteren niet naar onze eigen gevoelens en ontwikkelen verslavingen, we groeien en leren niet en gaan onze passies niet achterna. Ook zien we onszelf als slachtoffer en zijn we erg kritisch over onszelf. Als het je bedoeling is om te leren van jezelf en anderen te houden en het leven van anderen je eigen leven aan te laten vullen, probeer je in je behoeften te voorzien. Als je jezelf wilt beschermen tegen pijn door verslavingen en te weinig bezig bent met het houden van jezelf, ben je hulpbehoevend. We hebben connecties met anderen nodig, maar kunnen deze connecties niet aangaan als we geen connectie met onszelf hebben. Als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van een ander houden. Als we wel liefde willen krijgen, maar deze niet willen delen, zijn we hulpbehoevend.

We hebben elkaar nodig, maar als je te hulpbehoevend bent, duw je anderen juist weg. Veel mensen worden afgeschrikt door deze hulpbehoevendheid. We hebben nodig om ons te laten zien hoe we zijn. Anderen die dichtbij ons staan, zien vaak sneller als je niet goed voor jezelf bent. Toch is het lastig om een hulpbehoevend persoon te helpen. Hun hulpbehoevendheid heeft namelijk ook invloed op ons en ons gedrag.

Openheid

Om deze reden raden therapeuten momenteel vooral aan om een eenheid te vormen. Wees open naar elkaar toe om te leren jezelf en elkaar lief te hebben. Als onze hart open staat om verantwoordelijkheid voor onszelf te nemen, staat deze ook open om contact te leggen en onze liefde met anderen te delen. Onze prioriteiten liggen dan bij het zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander.

2 REACTIES

  1. sommige mannen kunnen beter naar hun vrouw luisteren. Maar dat doen ze helaas niet, en achteraf gelijk geven is te laat. Mannen hebben hun eigen gewoontes die soms heel storend zijn voor de vrouw. Helpen bijna nooit in de huishouding, maar maken intussen wel heel wat rommel, en dan moet de vrouw het maar weer opruimen. Doen nooit de wc bril weer omlaag als ze geplast hebben, heel erg storend, het zijn van die kleine dingen die het huwelijk soms heel erg kunnen iriteren. als de mannen een beetje meer zouden meewerken met hun vrouwen, zouden er minder echtscheidingen zijn. mannen , denk hierover goed na, ik heb het eruit gegooid.mooi zo. en nu , je best doen mannen?