Chocolade smaakt beter tijdens dieet

0
638
stress eten

 

Het lijkt vaak alsof het eten van lekkernijen, zoals chocolade tijdens een dieet veel beter smaken dan wanneer je niet op dieet bent. Een nieuw onderzoek toont nu aan dat het schuldgevoel door het eten van bijvoorbeeld chocolade tijdens een dieet er echt voor zorgt dat lekkernijen beter smaken.

Stiekeme traktatie

Onderzoekers ontdekten dat een stiekeme traktatie tijdens een dieet net even beter smaakt dan wanneer je niet op dieet bent.
De studie, gepubliceerd in The Journal of Marketing Research bestond uit zes verschillende experimenten. Voor het eerste experiment werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. Beiden groepen kregen een chocoladereep terwijl ze naar zes covers keken.
De helft keek naar gezonde beelden en de andere helft bekeek covers die niets met eten te maken hadden. De deelnemers die naar de gezonde beelden keken vonden dat de chocolade beter smaakte dan de deelnemers die naar de andere beelden keken.

Tijdens het tweede experiment werden de deelnemers verdeeld in drie groepen. Aan hen werd gevraagd om drie ervaringen in een paar zinnen te omschrijven. Een groep kreeg de opdracht om een ervaring op te schrijven waarbij ze zich schuldig voelden, de andere groep schreef een ervaring op waar ze van walgden en de derde groep mocht een willekeurige ervaring noteren. Alle deelnemers kregen tijdens het schrijven een chocoladetruffel te eten.
De deelnemers die hun schuldige momenten herbeleefden gaven aan dat de chocoladetruffel beter smaakte.

Schuldgevoelens en plezier

Onderzoeker Kelly Goldsmith: “Schuld is verbonden met plezier, want op de momenten dat we schuld ervaren, ervaren we plezier. Wanneer in het brein genot wordt geactiveerd, wordt ook schuld geactiveerd. Hierdoor worden deze twee na verloop van tijd met elkaar verbonden.”

Bron: artikel – Daily Mail