Griepepidemie duurt al 14 weken

0
801
griep

De milde griepepidemie in ons land duurt al veertien weken. Het is de op een na langste griepepidemie in de afgelopen 20 jaar. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel vandaag.

De milde griepepidemie in ons land duurt al veertien weken. Het is de op een na langste griepepidemie in de afgelopen 20 jaar. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel vandaag. De langste griepepidemie uit de laatste twintig jaar, vijftien weken, dateert uit 1998- 1999.

De griepepidemie lijkt inmiddels op zijn retour. Het aantal nieuwe griepgevallen was afgelopen week lager dan in de voorgaande elf weken. In week 12 meldden zich 59 op de 100.000 inwoners bij de huisarts met griepachtige verschijnselen.
De huisartsen zagen vooral kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar en 65-plussers.

Griepepidemie

Begin dit jaar meldde het Nivel dat Nederland officieel gebukt ging onder een milde griepepidemie. In de eerste weken van het jaar werden vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar getroffen, maar later breidde de epidemie zich naar alle leeftijdsgroepen uit.

De griepepidemie meldde zich vroeg dit jaar. Vorig jaar viel de piek pas in maart.

Heb ik griep?

Wanneer je griep hebt is een influenza-infectie de boosdoener. Via de luchtwegen verloopt de infectie. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen.

Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte vallen in de risicogroepen.

Symptomen van de griep

Belangrijkste symptomen van de griep zijn:

  • Spierpijn
  • Snel opkomende koorts
  • Rillerig
  • Vermoeid/uitgeput
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Verlies van eetlust
  • Vertopte neus

Griepvirus te pakken

Heeft het griepvirus je te pakken? Lees dan hier tips om snel weer op te knappen van de griep.

Bron: artikel – Nivel