Je karakter bepaalt je gezondheid

0
904
posttraumatisch stressstoornis

 

Elke vrouw reageert anders op stress. Hoe je reageert op stress verschilt per persoon en is afhankelijk van je persoonlijkheid. Artsen geloven dat je karakter hiermee je gezondheid bepaalt. Stress is niet alleen slecht voor je bloeddruk en voor je hart, ook veroorzaakt stress chronische pijn, overgewicht, allergieën en diabetis.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer stresshormonen aanmaken en dat de hormomen ook langer in het lichaam blijven dan bij mannen. Hierdoor zijn vrouwen gevoeliger voor de negatieve effecten van stress.

Twee Amerikaanse gynaecologen hebben studie gedaan naar de wijze waarop vrouwen reageren op stresshormonen. Op basis van dit onderzoek hebben ze verschillende stresstypes gedefinieerd. Elk type is in bepaalde mate gevoelig voor bepaalde ziekten. Het goede nieuws is dat jezelf kan tegen stress kan beschermen. De artsen stelden namelijk een innovatief dieet en work-out op voor elk type.

De panische vrouw
Je doet veel aan multitasking, bent altijd alert en angstig. Het is belangrijk om rustiger aan te doen en af en toe te ontspannen. Je hebt een hoog niveau van stresshormonen hebt en loopt meer kans op stressgerelateerde ziekten als verkoudheden, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, geïrriteerd darmsyndroom, een onregelmatige menstruatiecyclus, paniekaanvallen, depressies, hartziekten, etc.

– Dieet
Je moet moet ’s ochtends de meeste energie opnemen en juist aan het einde van de dag rustig aan doen. Neem een ontbijt met zuivelproducten, fruit en volkorenbrood. De calorieën die je dan opneemt, zullen sneller ’s ochtends dan ’s avonds verwerkt worden, je stressgehalte zorgt er namelijk voor dat je lichaam anders suiker en vet afbreekt. Neem een kleine lunch en avondmaal, twee gezonde snacks overdag kalmeren je maag. Vermijd koffie, dat stimuleert je reeds overactieve zenuwstelsel, groene thee kan wel. Drink niet meer dan vijf eenheden alcohol per week. Dit droogt je uit je en verstoort je slaap.

Beperk vlees-, suiker- en vetconsumptie, eet meer noten, volkoren, zaden, groenten en fruit. Kies ook voor voeding rijk aan vitamine C als sinaasappels, aardbeien en spruitjes en producten met veel zink als zeevruchten en noten om verkoudheden, sinusinfecties te bestrijden. Ook melk, eieren, vis, vlees en noten zijn goed voor je, ze stimuleren de productie van serotonine, wat je slaap verbetert en het hongergevoel onderdrukt, het maakt je eveneens toleranter voor pijn. Ook rundvlees, wild, kippenlever, avocado’s, bananen, tofu, sojabonen, spinazie, tomaten, wortelen, bruine rijst, havermout, bier en wijn helpen je alerter te voelen en je meer te concentreren onder stress.

– Beweging
Het is belangrijk dat je vijf keer per week minstens 30 minuten sport om stress te beperken. Je doet dit het best vroeg in de ochtend, daarnaast is het belangrijk dat je twee of drie keer per week aan krachttraining doet. Probeer ook dagelijks te ontspannen, om zo je stresshormonen onder controle te krijgen.

De vermoeide vrouw
Je bent permanent moe en hebt gebrek aan energie. Jouw niveau van het stresshormoon cortisol is te laag. Het is belangrijk om je immuunsysteem te sterken, omdat je last kunt hebben van artritis, astma, pijn, voedselallergieën, een zwak spijsverteringsstelsel, pms, depressie, psoriasis, hartziekten en osteoporose.

– Dieet
Eet regelmatig om je niveau van cortisol te stabiliseren. Zorg dat je lunch de zwaarste maaltijd van de dag is. Combineer proteïnes met koolhydraten om je zenuwstelsel te kalmeren. Trakteer je zelf op zoete en romige voeding om je hersenen te stimuleren pijnstillende stoffen aan te maken. Donkere chocolade is een goede optie. Eet veel vis, olijfolie en walnoten. Drink genoeg water om je spijsvertering te kalmeren. Ook is het belangrijk genoeg fruit en groenten te eten.

– Beweging
Sport terwijl het nog licht is en doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip, dat is belangrijk om je natuurlijke ritme te bewaren. Consequentie is belangrijker dan intensiteit, begin traag en bouw dan op naar 30 minuten om de dag. Kies voor sporten als fietsen, aquagym, dansen of yoga.

Bron: HLN.be