Je wordt écht sterker van spinazie

0
1236

Nitraat het stofje dat van nature in spinazie en andere groenten voorkomt zorgt ervoor dat onze spieren sterker worden.

Het lijkt er op dat Popeye gelijk heeft: van spinazie word je echt sterker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Karolinska Institute. Nitraat het stofje dat van nature in spinazie en andere groenten voorkomt zorgt ervoor dat onze spieren sterker worden.

Sterker van spinazie

Tijdens het onderzoek werd er spinazie toegevoegd aan het drinkwater
van een groep muizen. Na een week werden de muizen onderzocht (ontleed) en werden hun spierfuncties vergeleken met de muizen die geen nitraat hadden binnen gekregen. De muizen die het spinazie drankje gedurende een week hadden gedronken bleken een veel sterkere spieren te hebben.

De hoeveelheid nitraat die de onderzoekers gebruikten, kwam overeen met 200 a 250 gram per dag, een dagelijkse consumptie voor een mens.

Spieren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de slow-twitch en de fast-twitch. Nitraat blijkt geen invloed te hebben op de slow-twitch. Dit zijn de spieren die worden gebruikt tijdens matige inspanning. Het heeft echter wel effect op de fast-twitch dat zijn de witte spiervezels, die je nodig hebt bij bijvoorbeeld krachttraining.

Uit het onderzoek blijkt dat de nitraten zorgen voor een toenamen van twee soorten eiwitten, die van nature in de spieren voorkomen. Deze worden gebruikt voor het opslaan en vrijgeven van calcium. Hiermee worden spieren aangesterkt.

Door de hoge toename van eiwitten werd er meer calcium vrijgegeven, wat zorgt voor sterkere spieren. Onze spierkracht wordt dus verhoogt door spinazie hier profiteren we van tijdens work-outs als het heffen van gewichten of het sprinten op een steile heuvel.

Er is verder onderzoek nodig om te zien of er ook positieve effecten te zien zijn bij mensen met spierziektes of mensen die ouder worden waardoor hun spiermassa afneemt.

Lees ook:

Spierpijn voorkomen

Belang van beweegen

Beginnen met sporten