“Moeder met fulltime baan is gezonder”

0
691

Moeders met een fulltime baan zijn gezonder dan moeders die thuis blijven. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Moeders met een fulltime baan zijn gezonder dan moeders die thuis blijven. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Adrianne Frech en Sarah Damaske van Pennsylvania State University onderzochten de gegevens van 2.540 vrouwen die tussen 1978 en 1995 moeder zijn geworden.
Zijn ontdekten dat vrouwen die kort na het krijgen van kinderen weer fulltime aan het werk gingen een betere mentale en fysieke gezondheid hebben, een grotere mobiliteit, meer energie en minder depressief zijn dan vrouwen die thuis blijven om fulltime voor de kinderen te zorgen.

Uit het onderzoek blijkt dat de keuzes die vrouwen maken aan het begin van hun professionele carrière hun gezondheid in hun latere leven kunnen beïnvloeden.
Moeders die fulltime werken zijn volgens de onderzoekers gezonder dan degenen die thuis blijven, parttime werken of onlangs werkloos zijn geworden.

Self-efficacy

Professor Adrianne Frech zegt: ‘Werken is goed voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Volgens Frech vergroot werken onder andere het gevoel van self-efficacy. Het vermogen en de overtuiging om adequaat en efficiënt te handelen in een gegeven situatie. Bovendien voelen werkende moeders zich nuttig en gewaardeerd en halen ze veel energie uit hun werk.
Moeders die thuis blijven kunnen geconfronteerd worden met financiële afhankelijkheid en een sociaal isolement. Volgens de onderzoekers is aanhoudende werkeloosheid een gevaar voor de gezondheid van vrouwen.

Frech adviseert jonge vrouwen om een opleiding te volgen en een werkhistorie op te bouwen voordat je een eerste kind krijgt.

Werkende moeder gezonder

Vorig jaar toonde onderzoek van de University of North Carolina (december 2011, gepubliceerd in het Journal of Family Psychology) ook aan dat werkende moeders gezonder en gelukkiger zijn. Uit dit onderzoek bleek verder dat er bij werkende moeders geen sprake is van schuldgevoel. Wel ontdekten de onderzoekers van de University of North Carolina dat fulltime werkende moeders minder betrokken zijn bij het schoolleven van hun kinderen dan moeders die parttime werken of helemaal niet werken.

Bron: thehindubusinessline.com