Nog maar 13 procent eet elke dag vlees

1
1044

 

 

Nog maar 13 procent van de
Nederlanders eet elke dag vlees. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders
kiest eenmaal in de week voor een vleesloze maaltijd en 4 procent is vegetariër.
Dat toont een onderzoek van Motivaction aan in opdracht van Natuur &
Milieu.

Vandaag begint Natuur & Milieu met een
campagne voor zogeheten flexitariër. Flexitariërs zijn mensen
die één of meerdere dagen in de week geen vlees eten. Op de website www.flexitarier.nl staan 400
alternatieven voor het dagelijks stukje vlees.

Sijes Akkerman van Natuur en
Milieu: ‘De meeste consumenten hebben ingesleten gewoonten en bovendien
zijn de alternatieven vaak wat duurder en niet altijd even lekker. Daarom
hebben we deze campagne gelanceerd. Op de site presenteren we alternatieven
voor vlees met tips en recepten. Ons ideaal is dat we per persoon 10 kilo vlees
per jaar minder gaan eten.’

Akkerman vindt dat de westerse consument minder vlees moet gaat eten. ‘De
consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169
autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin’, aldus Akkerman.

Volgens Natuur &
Milieu worden flexitariërs nu nog gebrekkig bediend door de markt. 55 procent
van de vleesetende respondenten in het onderzoek geeft aan dat ze vaker
vleesvervangers zouden eten als die lekkerder waren. 48 procent wil een groter
aanbod. Een grote meerderheid klaagt over het gebrek aan vleesloze gerechten in
restaurants.

Risico’s
Op de website laat Natuur & Milieu
weten: ‘Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies
van dieren- en plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees
gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is
goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de
gezondheid van mensen. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder
andere meer kans op hart- en vaatziekten. Zo is het risico op hartziekten,
zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariërs vergeleken met
mannelijke niet-vegetariërs’

Lees ook het artikel ‘Eten zonder vlees: hoe en waarom?‘.

1 REACTIE

  1. Ik ben al 20jr vegetarier… En in ’t begin had ik idd alleen keuze uit ’n groenteburger / ’n kaassoufle…
    Maar als ik nu naar de Appie ga weet ik nooit wat te kiezen… Echt ’n behoorlijk uitgebreid assortiment en allemaal erg lekker!
    De restaurants liggen idd nog wat achter. Soms wordt als vegetarisch menu op de kaart omschreven als ‘verassing van de kok’ nou dan weet je dat er wat restjes in de pan worden gegooid / of je wordt afgescheept met alweer ’n pasta.
    Maar goed gelukkig komen er steeds meer vegetariers + flexetariers dus neem ik aan dat de restaurants vanzelf ook wel meegaan.