Veel of weinig slaap slecht voor gezondheid

0
764
Slaap, nachtrust

Uit onderzoek is gebleken dat te veel of te weinig slaap kan leiden tot chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Mensen van 45 jaar en ouder die per nacht minder dan zes uur of meer dan tien uur slapen, hebben hier een verhoogd risico op.

Langer slapen betekent niet altijd dat je ook beter slaapt. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit zijn van invloed op je nachtrust. Om een gezond leven te leiden, is naast gezonde voeding en beweging ook een goede nachtrust zeer belangrijk.

In het onderzoek zijn ruim 50.000 volwassenen van 45 jaar en ouder ondervraagd. 31% van de ondervraagden sliep minder dan zes uur en 4,1% sliep meer dan tien uur. Deze hoeveelheden slaap werden in het onderzoek gelinkt aan een groter risico op obesitas, mentaal leed, beroertes, diabetes en hartaandoeningen. Dit risico bleef aanwezig nadat ander potentiƫle factoren meegerekend waren. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of er een link kan worden gelegd tussen een gezond gewicht, mentale gezondheid en een goede nachtrust ter voorkoming van chronische ziekten.

Dit onderzoek is niet het eerste dat laat zien dat de hoeveelheid slaap en chronische aandoeningen met elkaar verbonden kunnen worden. Ook uit eerder onderzoek bleek dat te veel of te weinig slaap het risico op hartproblemen kan vergroten.