Vegatip: koken voor een vegetariër

0
526

Stel je voor. Een nieuwe vriendin of een collega komt eten. Dat is natuurlijk heel leuk, maar hij of zij is vegetariër. Je staat in de supermarkt en vraagt je af: wat moet ik koken?

Het is helemaal niet nodig om alleen voor die persoon iets anders te koken, je kan ook gewoon hetzelfde eten. Ook als je een gezin of partner hebt die mee eet. Je hoeft ook niet gelijk aan tofu te denken.

Voor de echte vleeseters: het is geen probleem om lekker vegetarisch met diegene mee te doen want er zijn voldoende mogelijkheden. Het is lekker en je mist geen enkel vitamientje.

Kies vis
Vraag van tevoren of je eter wel vis eet. Als dat zo is dan is het makkelijk. Een lekker visje met rijst, broccoli en mangochutney bijvoorbeeld.

Hartige taart
Je kan een hartige taart maken van je favoriete (seizoens)groenten, aardappelen en ei. Ei is dan je vleesvervanger. Het bladerdeeg kan je weglaten of vervangen voor filodeeg, dat bevat wat minder calorieën. Een hartige taart zonder bladerdeeg klinkt niet heel aantrekkelijk op het eerste gezicht maar je kan de vulling heel lekker maken. Kluts de eieren en meng daar een eetlepel kwark door en een eetlepel tomatentapenade of pesto. Dat geeft je hartige taart een heerlijke smaak.

Vervangers
Van een aantal vleesklassiekers zijn vleesloze varianten verkrijgbaar. Zo kan je spaghetti maken met vegetarisch gehakt of een vegetarisch Cordon bleutje op tafel zetten. Vegetarische schnitzels en zelfs spekreepjes behoren tot de mogelijkheden. Gehaktballetjes zijn ook verkrijgbaar, die zijn lekker in een wokmaaltijd met sugar snaps en volkoren noodles met sojasaus. Sommige mensen zijn principieel tegen vleesvervangers omdat ‘het bijna niet lekker kan zijn’ maar waarom niet een keer proberen?

Pannenkoeken
Je denkt er niet gelijk aan maar pannenkoeken zijn ideaal! Pas wel op want pannenkoeken zijn per definitie niet zo slank. Een pannenkoek weegt ongeveer 100 gram en bevat naar gelang de hoeveelheid suiker, ei, bloem en melk 170 à 270 kcal per stuk. Je kan er dus zo’n twee eten. Je hebt kant- en klare maar zelfgemaakte pannenkoeken blijven het lekkerst.

Deze tips moeten je wel inspiratie gegeven hebben. Veel succes met het koken voor een vegetariër.