Vezelrijke voeding verlengt leven

0
989

Vezelrijke voeding verlengt je leven. Dat toont een nieuw onderzoek aan. Door elke dag veel vezels te eten, verklein je het risico om vroegtijdige te sterven aan hart- en vaatziekten, kanker en infecties. Onderzoekers van het U.S. National Cancer Institute ontdekten dat vezels nog meer voordelen bieden dan voorheen werd gedacht.

Vezelrijke voeding verlengt je leven.
Dat toont een nieuw onderzoek aan. Door elke dag veel vezels te eten, verklein
je het risico om vroegtijdige te sterven aan hart- en vaatziekten, kanker en
infecties.

Onderzoekers van het U.S. National Cancer Institute ontdekten dat vezels nog
meer voordelen bieden dan voorheen werd gedacht. Het is al langer bekend dat
vezels helpen bij het afvallen, het cholesterol verlaagt en goed zijn voor de
stoelgang.


Onderzoek

Voor de studie verzamelden de onderzoekers gegevens van 388.122 gepensioneerde
mannen en vrouwen. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen.

De hoeveelheid vezels die de deelnemers aten varieerden van 13 gram tot 29 gram
bij mannen en van 11 gram tot 26 gram per dag bij vrouwen. In de negen jaar die
volgde stierven 20.126 mannen en 11.330 vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat
mannen en vrouwen die de meeste vezels aten 22 procent minder kans hadden om te
sterven dan de mensen die de minste vezels aten.

Daarnaast bleek ook dat dit het risico
op sterfte door cardiovasculaire, infecties en ademhalingsziekten beperkte. Ook
bieden vezels uit granen een betere bescherming dan vezels uit fruit,
groenten of bonen.

De onderzoekers
adviseren iedereen om dagelijks meer vezels te consumeren. Als richtlijn geldt voor volwassenen zo’n 30-40 gram
voedingsvezels per dag.

Te weinig vezels
Uit eerder onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat maar liefst negentig
procent van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt.

Wil je weten welke voedingsproducten veel vezels bevatten? Bekijk dan onze
voedingsvezeltabel
.