Zwanger en op vakantie

0
7000

 

Wie in verwachting is, slaat de vakantie vaak over. Dat hoeft helemaal niet. Reizen tijdens de zwangerschap heeft zelfs voordelen.

Veel vrouwen gaan uit van de beperkingen van een zwangerschap. Is vliegen wel veilig? Is het niet te heet met zo’n dikke buik in de tropen? Wordt het reizen niet te veel gedoe allemaal? Volgens Pannebakker, schrijfster van het boek ‘Het mama masterplan’ kun je als vrouw in verwachting prima reizen.

Het best kun je volgens Pannebakker reizen in het tweede trimester van je zwangerschap. ,,Tussen de drie en zeven maanden ben je meestal energiek en kun je je nog tamelijk vrij bewegen.”

Ze ziet zelfs enkele belangrijke voordelen. ,,In veel landen worden zwangere vrouwen op handen gedragen en heb je snel contact met de plaatselijke bevolking. Vakantie is ook hét moment waarin je de tijd hebt voor jezelf en je geliefde. In de hectiek van het dagelijkse leven komt het er vaak niet van om stil te staan bij die bijzondere periode, op reis heb je die kans wél.”

Zwangerschap is iets heel persoonlijk is. ,,Als reizen je stress bezorgt, breng je die spanning alleen maar over op het kind en kun je beter thuisblijven. Maar als reizen je ontspannen en blij maakt, dan doe je daadwerkelijk iets goeds voor jezelf en je ongeboren kind.” Het is dus zaak om goed naar je eigen lichaam te luisteren.

Wat moet je meenemen op reis en wat moet je absoluut niet doen? Hier een handig do’s en don’ts lijstje.

Do’s

– Neem de zwangerschapskaart mee op reis, die krijg je tijdens de tweede controle.
– Let op de versheid van eten en drinken, voorkom zo misselijkheid en diarree.
– Tegen diarree kun je als je zwanger bent het beste een kool-absorberend middel bijvoorbeeld Norit nemen. Andere medicijnen tegen diarree worden afgeraden.
– Neem ORS mee. Dit kun je krijgen bij de drogist of apotheek en voorkomt uitdroging door diarree.
– Zwemmen is goed voor je gewrichten en je voelt je heerlijk gewichtloos.

Don’ts

– Vermijd grote hoogtes (vliegen), zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Je kindje kan zuurstofgebrek krijgen.
– Ga absoluut niet diepzeeduiken of parachutespringen. Dit kan grote risico’s hebben voor je baby.
– Ga niet voor een ‘bak’ vakantie aan het strand. Te veel zon is niet goed voor je en dus ook niet voor de baby in je buik.