Het koud hebben werkt aanstekelijk

0
2650
koud hebben

Als jij het koud hebt, kan je ervoor zorgen dat andere mensen het ook koud krijgen. Kou werkt namelijk aanstekelijk. Je kan het daardoor koud krijgen door alleen maar naar iemand te kijken die het koud heeft.

Het koud hebben

Vrijwilligers keken tijdens een onderzoek naar een video waarin de proefpersonen de handen in een bak met koud water staken. Bij de vrijwilligers daalde hierdoor de lichaamstemperatuur en kregen zij het koud. Hieruit bleek dus dat mensen besmet kunnen worden met temperatuur. Mogelijk helpen deze onbewuste lichamelijke verandering ons om sympathie voor andere mensen te hebben. Doordat we ons beter in kunnen leven in de ander, begrijpen we de gevoelens en motivatie van de ander beter. Doordat we sociale wezens zijn, zijn we in staat om ons snel in te leven en kunnen we goed samenwerken in onze complexe samenleving.

In het onderzoek keken vrijwilligers naar personen die hun handen in een bak met warm of koud water staken. Tijdens de ‘koude’ beelden, was de temperatuur van de handen van de proefpersonen beduidend lager. Tijdens de ‘warme’ videos werd dit effect niet aangetoond. Waarom dit verschil aanwezig was, is onduidelijk. Het kan omdat het koude water duidelijker koud was of omdat mensen gevoeliger zijn voor koud. Verder onderzoek is nodig om dit vast te kunnen stellen.