Maakt vet je dik?

7
1402

Maakt vet je dik? Niet persé. Je kunt namelijk ook afvallen met vet. Een teveel van belangrijke bouwstoffen zoals vet, koolhydraten en eiwitten kan je dik maken. Toch hebben sommige diëten, met name eiwitrijke, koolhydraatarme diëten) een hoog vetgehalte. Zulke diëten werken omdat ze zichzelf beperken, dat wil zeggen je kunt alleen zo veel vet en eiwitten eten omdat er vrijwel geen koolhydraten in het dieet voorkomen.

Minder vet eten is een van de meeste effectieve manieren om niet aan te komen. Onderzoek toont aan dat inname van vet voedsel de belangrijkste factor is die bijdraagt tot overgewicht en obesitas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat door het vet in maaltijden te verminderen, maar de porties even groot te houden met veel natuurlijke en samgenstelde koolhydraten en vetarme eiwitten, mensen geen hongergevoel hebben en niet te veel eten.

Waarom maakt vet je dik?
In tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten wordt van voedingsvet bijna alles (97%) opgeslagen als lichaamsvet. Van alle voedingsstoffen geeft vet de meeste energie met 9 calorieen per gram.

Niet alle soorten vet maken je dik
Er komt steeds meer bewijs dat omega 3, dat met name voorkomt in vette vis minder dik maakt dan andere vetten en een heilzame invloed heeft op de stofwisseling en insulinegevoeligheid. Daarom moet je verzadigde vetten, transvetten en in zekere mate ook omega 6 vetten beperken en meer omega 3 vetten eten.

Kortom, vet hoeft je niet persé dik te maken. De hoeveelheid vet die je binnenkrijgt bepaalt of je overgewicht krijgt of niet. Niet alle vetten maken je dik. Omega 3 vetten zijn een uitzondering op de regel.

7 REACTIES

 1. Van kokosvet wordt je zeker niet dik. hoewel het een verzadigd vet is.
  Kies wel de extra virgine soort.
  Er zijn zoveel verschillende vetten.
  Afvallen gaat heel goed met kokosvet, pindakaas maakt echter gauw dik.
  Melk, en zeker suiker en soya zijn zeer slecht voor een mens. Suiker maakt dik en vergroot de kans op suikerziekte.

 2. Onzin. Als je geen of weinig koolhydraten eet en vetrijk,zal je niet dik worden. Ben zelf ooit 38kg afgevallen met en vetrijk dieet. Met veel vet en eiwitten en weining koolhydraten. Biochemisch kan vet helemaal niet als vet worden opgeslagen,daar is insuline voor nodig. Het wordt niets voor niets het vetmakende hormoon genomed.

 3. Ben sind kort overgestapt op kokosolie en rode palmolie extra vierge.
  De rest van de vetten zoals boter voor op de boterham heb ik in de kliko gemikt.
  Eet totaal geen suikers meer behalve die in fruit zitten.
  Eet 2 banenen per dag,twee gele kiwi’s,veel groente en zo veel mogelijk onbewerkt voedsel.
  Alleen mineraalwater en heel af en toe een biertje.
  Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld en het beetje buikvet wat ik had is in 4 weken tijd al gehalveerd.