Waarom niet elk dieet bij iedereen werkt

0
1717

Als we een aantal pondjes te veel hebben, is het antwoord op het eerste gezicht eenvoudig: minder consumeren, vooral gezond eten en meer sporten. Maar je zult niet de eerste zijn waarbij de extra kilo’s maar niet willen verdwijnen, ongeacht wat voor dieet we ook volgen.Dankzij de nieuwe observaties van wetenschappers hoef je je wellicht niet meer schuldig te voelen. Er is namelijk een verklaring gevonden waarom een bepaald dieet voor de één een geweldige oplossing is en tegelijkertijd voor een ander totaal geen effect heeft.

Effect van dieet verschilt van persoon tot persoon

Een team van Israëlische wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect van verschillende dieetplannen zoals Atkins, South Beach en Zone bij verschillende mensen. Daarbij werd de focus gelegd op de glykemische index van het genuttigde voedsel. De GI geeft de mate waarin een voedingsmiddel invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van een persoon.

Voor het onderzoek werden 800 gezonde vrijwilligers zonder diabetes aan diverse enquêtes en tests onderworpen. Alle deelnemers werden gevraagd om hetzelfde dieet te volgen om zo de verschillen te kunnen waarnemen. In totaal werden bijna 50.000 maaltijden geregistreerd.

Resultaat

De wetenschappers ontdekten tijdens het onderzoek dat niet alleen het gewicht en de leeftijd een impact hadden op het bloedsuikerspiegel van de deelnemers. Ook al aten mensen in dezelfde leeftijdsgroep en met hetzelfde lichaamsgewicht dezelfde maaltijden, er zaten grote verschillen in de gemeten bloedsuikerspiegel van de deelnemers.

Tomaten en bloedsuikerspiegel

Het is dus goed mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen, die gezond worden geacht, een totaal omgekeerd effect hebben. Zo was er een deelneemster die regelmatig tomaten nuttigde als onderdeel van haar dieet. De onderzoekers constateerden echter dat na het eten van tomaten haar bloedsuikerspiegel ongewoon rap omhoog schoot. Voor deze deelneemster was het eten van tomaten dus allesbehalve gezond.

Gepersonaliseerd voedingsadvies

De wetenschappers kwamen dus tot de conclusie dat een specifiek dieet of voedingsplan niet voor iedereen geschikt is en het dus loont om een dieet af te stemmen op de persoon zelf voor maximaal resultaat.