Fructose vergroot hongergevoel

0
837
Glucose Fructose


Er zijn verschillende soorten suikers. Fructose en glucose zijn twee van de bekendste en meest gebruikte soorten. Deze suikers hebben verschillende effecten op ons hongergevoel en stofwisseling, zo blijkt uit recent onderzoek.

Beide suikers worden bijna nooit puur gegeten. Ze worden vaak aan eten en drinken toegevoegd. In een pak suiker zit vaak half glucose en half fructose. Fructose is iets zoeter dan glucose. Ook is fructose iets goedkoper. Om deze reden komt er tegenwoordig in steeds meer producten fructose, waardoor wij dit steeds vaker binnen krijgen.

Onderzoek

Dierproeven hebben aangetoond dat fructose een andere uitwerking op het hongergevoel en de stofwisseling heeft dan glucose. In het onderzoek werd gekeken of dit ook voor mensen geldt. Twintig gezonde mensen kregen pure glucose of pure fructose te drinken. Zelf wisten ze niet welke van de twee ze hadden. Vervolgens werden er verschillende testen bij hen gedaan. Door middel van een scan kon gekeken worden wat er met hun hersenen gebeurde. Ook werd er bloed afgenomen en werd aan de personen gevraagd wat hun hongergevoel was na het drinken van de fructose of glucose.

Glucose en fructose

Na een kwartier waren er al veranderingen zichtbaar. Glucose werd snel door het lichaam herkend en op gereageerd. Deze reactie was groter dan bij de fructose. Ook het gedeelte van de hersenen dat het hongergevoel regelt veranderde meer bij de glucose dan bij de fructose. De personen die fructose hadden gehad, hadden nog meer honger dan de mensen die de glucose hadden gehad. Dit bleek uit hun antwoord op de vragen en ook in de bloedwaarden en de hersenactiviteit was dit zichtbaar. Enkel de hormonen die het hongergevoel reguleren waren na de het innemen van de beide soorten suiker niet veranderd.