Zorgen om relatie slecht voor gezondheid

0
1469
Ochtendhumeur

Maak jij je zorgen om je relatie? Voel je je onzeker en ben je regelmatig angstig over je relatie? Uit onderzoek is gebleken dat dit slecht voor je gezondheid kan zijn. Het zorgt voor een stijging van stresshormonen en een slechter werkend immuunsysteem.

Onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat getrouwde stellen die zich bijvoorbeeld afvroegen of hun partner wel echt van hen hield, een hoger niveau van het stresshormoon Corisol hadden. Ook hadden zij een lager niveau van bepaalde cellen die van belang zijn voor het immuunsysteem. Het hebben van zorgen over afwijzingen en ware gevoelens van de ander kan psychologische gevolgen hebben. Deze kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten.

Zorgen

De zorgen betreffen hier niet de dagelijkse zorgen die iedereen wel eens heeft. Deze horen bij een gezonde relatie en hier heeft bijna iedereen zo nu en dan last van. Deze onderzoeksresultaten gaan meer over de personen die zich regelmatig zeer angstig voelen en hier op regelmatige basis last van hebben.

Immuunsysteem

Het onderzoek vond een link tussen de zorgen over je relatie en de reactie aan het lichaam op stress en het immuunsysteem. Er is echter geen oorzaak-gevolg relatie aangetoond. De studie kon niet aantonen dat de mensen die zich veel zorgen maakten ook daadwerkelijk veel ziek waren. Wel kan hier aan toegevoegd worden dat veel van de negatieve gevolgen van de stijgende hoogte van de stresshormonen een symptoom van de griep zijn. Ook zijn deze gelinkt aan slaapproblemen, depressies en hartproblemen.