Helpen nicotinevervangers je te stoppen met roken?

3
3089

Als je stopt met roken, kun je allerlei nicotine-onthoudingsverschijnselen krijgen. Deze zijn het ergst in de eerste twee tot drie weken. Om de nicotine-onthoudingsverschijnselen tegen te gaan kun je nicotinevervangers gebruiken.

Als je stopt met roken, kun je allerlei nicotine-onthoudingsverschijnselen krijgen. Deze zijn het ergst in de eerste twee tot drie weken. Om de nicotine-onthoudingsverschijnselen tegen te gaan kun je nicotinevervangers gebruiken. Nicotinevervangers, zoals pleisters en kauwgom, helpen alleen om de lichamelijke afkickverschijnselen te bestrijden. Ze doen niks tegen de geestelijke verslaving of de gewoonte.

Wanneer je besluit te stoppen met roken met behulp van nicotinevervangers, kun je nicotine op verschillende manieren tot je nemen: via een pleister, door kauwgom of een (zuig)tablet en de Supersmoker, een electronische sigaret waarbij je tijdens het roken alleen nicotine binnenkrijgt.

Al deze nicotinevervangers zijn minder schadelijk dan een sigaret omdat je teer, koolmonoxide, cyanide en andere giftige stoffen die in de sigaret zitten niet binnenkrijgt. Bovendien kun je de dosis geleidelijk afbouwen en uiteindelijk hiermee stoppen.

De nicotinepleisters, -kauwgoms, -zuigtabletten en -inhaler zijn er allemaal in verschillende sterkten voor de lichte roker (minder dan een half pakje per dag), de middelmatige roker (een half tot een heel pakje per dag) en de zware roker (meer dan een pakje per dag).

De nicotinevervangers zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraars. De kosten komen bij gemiddeld verbruik neer op zo’n 20 Euro per week. Voor de meeste rokers betekent dit een onmiddelijke bezuiniging, want met een pakje per dag ben je op zijn minst 28 Euro per week kwijt.

Helpen nicotinevervangers je om te stoppen met roken?

Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat als intensieve gedragstherapie wordt gecombineerd met nicotinevervangers, de kans op succes twee keer zo hoog is als bij gedragstherapie alleen. Nicotinevervangers lijken dus weldegelijk nut te hebben. Je kunt het zo zien: als je nicotinevervangers gebruikt om die eerste weken je checmische verslaving te bestrijden, heb je wellicht meer energie om je te richten op je geestelijke verslaving. Stoppen met behulp van nicotinevervangers gaat bovendien gepaard met minder gewichtstoename.

Anderzijds heef het vrij verkrijgbaar (dus niet via doktersrecept) maken van nicotinevervangers niet geleid tot meer geslaagde stoppogingen. Dit is te verklaren doordat, als een middel vrij verkrijgbaar is, ook weinig gemotiveerde mensen een halfslachtige poging doen met het idee: Ik zou beste wel eens willen stoppen, als het me maar geen enkele moeite kost. Dat zijn de mensen die later zeggen: ‘Die pleisters hebben niet gewerkt’.

3 REACTIES

  1. ik geloof niet zo in nicotinevervangers
    ik zie het meer als een pilletje wat helpt als je het maar gelooft
    ik ben een week geleden gestopt
    (goed zo ina)
    woon alleen sinds mijn man is overleden
    ber een poosje terug naar de huisarts gegaan
    omdat ik pijn op mijn borst had
    niet erg, maar toch
    foto’s gemaakt van de longen
    (om kanker uit te sluiten)
    die warewn goed gelukkig
    weer terug bij de huisarts heb ik om begeleiding gevraagd, want ik kan wel gaan klagen over pijn, maar dan wordt gezegd dat ik moet stoppen, en dus heb ik besloten om hem voor te zijn
    daar kon ik verschillende dingen krijgen om te stoppen, van pillen tot pleisters
    dat heb ik afgewezen omdat ik al te veel moet slikken (reuma) en niet nog meer wil wat misschien nog meer problemen kan geven.
    heb suikervrije kauwgom gekocht, mandarijnen, appels, en paprika om rauw te eten
    ik maak ook zelf maaltijdsalades met van alles er in zoals pitten en noten, paprika,selleriestengels,kip, kaas, net wat ik in huis heb, op die manier probeer ik niet aan te komen, en ben ik wel wat aangekomen dan een dag alleen smorgens brood en verder yoghurt .
    met vriendelijke groet ina

  2. Voor mij persoonlijk geldt: een nicotinevervanger heeft mij geholpen om te stoppen met roken. Min of meer toevallig.

    Ik zou op een sportieve vakantie gaan en ik vond dat roken daarbij niet hoorde. Omdat ik het uiteraard wel moeilijk vond om van de sigaretten af te blijven en “cold turkey” mij weer veel te zwaar leek (had al eerder op die manier pogingen gewaagd), had ik nicotine kauwgom gekocht. Wist niet of het zo ging lukken, maar het was het proberen waard.

    Tijdens de vakantie trouw de kauwgom genomen, steeds als ik behoefte om te roken voelde opkomen. Dat onbestemde, stressachtige gevoel, wat je normaal hebt als je cold turkey gaat, daardoor helemaal niet gevoeld. Geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen, waardoor het geestelijk ook veel minder zwaar was. Dit viel me alleszins mee.

    De trek om kauwgom te nemen werd geleidelijk aan minder. Soms ‘vergat’ ik er een te nemen, ik nam steeds minder kauwgom. Na de vakantie bedacht ik dat de behoefte aan kauwgom zelfs bijna helemaal weg was. Ik zat op nog op 1 kauwgom per dag. Die kon dan ook wel de deur uit!

    Hoewel het dus helemaal niet in de planning lag om te stoppen met roken (ik zou het na de vakantie gewoon weer oppakken) was ik ineens gestopt. Als het nu zo weinig moeite kostte, zou ik gek zijn geweest om weer te gaan roken.

    Het is een zachte manier van stoppen, deze tussenstap had ik kennelijk nodig.

    Al 9 jaar sigaret-vrij inmiddels.

    groetjes!