Mannen actiever dan vrouwen

0
774

Een half uur bewegen per dag is goed voor je. Een onderzoek van Oregan State University heeft aangetoond dat vrouwen vaak niet aan deze 30 minuten komen. Dit in tegenstelling tot mannen die vaak wel een half uur vol maken. Vrouwen lopen hierdoor meer risico om het metabool syndroom te ontwikkelen.

Metabool syndroom is de naam van een aantal samenhangende factoren als een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en buikvet. Het metabool syndroom wordt ontwikkeld door te weinig beweging en verhoogd het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Andere oorzaken van het metabool syndroom zijn overgewicht en ongezonde voeding.

Bewegen is gezond

In het onderzoek van de universiteit had 1 op de 3 vrouwen last van het metabool syndroom. De vrouwen die meewerkten aan het onderzoek hadden verder wel een gezonde levensstijl. Het is dus erg belangrijk dat je 30 minuten per dag beweegt. Hierdoor verlaag je een groot deel van de risicofactoren. Naast het metabool syndroom hadden de vrouwen die te weinig bewogen ook meer last van depressies en een verhoogd cholesterol.

Oorzaak in de kindertijd

Uit onderzoek is gebleken dat de oorzaak van vrouwen die te weinig bewegen ligt in hun kindertijd. Ouders zijn vaak erg beschermend ten opzichte van meisjes. Zij hebben dan ook minder tijd gehad om buiten te spelen. Dit patroon zet zich voort als de meisjes volwassen worden. Vrouwen zijn ook onzekerder over zichzelf dan mannen als het op sporten aankomt. Zelf geven vrouwen aan te weinig tijd te hebben om 30 minuten per dag te bewegen.

Lees ook:

Wat is voldoende beweging?

Bewegen is essentieel

Vrouwen gelukkiger door beetje sporten