De verschillende oorzaken van hoofdpijn

0
2031
migraine aanval

Hoofdpijn, veel mensen hebben hier last van. De één zo af en toe, maar de ander geregelder. Er zijn verschillende oorzaken van hoofdpijn. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken.

Het overslaan van maaltijden

Omdat je bloedsuikerspiegel daalt als je een maaltijd overslaat, kan je hoofdpijn krijgen. Je hoofdpijn kan dan simpelweg weer verdwenen door een tussendoortje te nemen. Vaak zal de hoofdpijn na enige tijd echter wel weer terugkomen omdat je bloedsuikerspiegel snel weer daalt.

Kaas

Tyramine in kaas kan hoofdpijn veroorzaken. Hoe ouder de kaas is, hoe meer tyramine er in de kaas zit. Vooral belegen kaas is daarom bekend als veroorzaker van migraine. Maar ook brie, mozzarella, feta, schimmelkaas en Parmezaanse kaas kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Rode wijn

Ook in rode wijn en sommige likeuren zit tyramine en dit kan hoofdpijn veroorzaken. Ook verhoogt de alcohol de bloedtoevoer naar de hersenen wat voor hoofdpijn kan zorgen.

Cafeïne

Mensen die heel veel koffie drinken, kunnen last hebben van hoofdpijn. Ook kan je hoofdpijn krijgen als je plotseling stopt met het drinken van koffie. De plotseling daling van de hoeveelheid cafeïne veroorzaakt dan deze hoofdpijn.

Roken

Zowel actieve als passieve rokers kunnen hoofdpijn krijgen door de hoeveelheid nicotine in de lucht. Stoppen met roken is daarom aan te raden als je veel last hebt van hoofdpijn.

Geur

Zowel vieze als lekkere geuren kunnen hoofdpijn veroorzaken. Vooral sterke geuren kunnen migraine veroorzaken.

Hitte

De kans op hoofdpijn is groter als het warm is. Als de temperatuur met vijf graden Celsius stijgt, is de kans op hoofdpijn 7,5% groter.

Kapsel

Een te strak aangetrokken vlecht of staart kan voor hoofdpijn zorgen, evenals te strak zittende hoeden en haarbanden. Deze hoofdpijn verdwijnt vaak als je je haar weer los doet.

Sport

Omdat de bloedvaten in het hoofd, de schedel en de nek door sport gaan zwellen, wordt de druk in je hoofd verhoogd. Het leveren van een zware sportinspanning kan daarom leiden tot hoofdpijn.

Houding

Een slechte houding kan zorgen voor een verhoogde druk op je nekspieren en hoofd. Door je schouders voorover te hangen of een telefoon tussen je nek en schouders te klemmen, kun je daarom hoofdpijn krijgen.