Functie van de huid

0
2248

De belangrijkste taak van de huid is fungeren als barrière. De zichtbare laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen, is de eerste verdedigingsgordel van het immuniteitssysteem tegen bacteriën, parasieten en andere organismen die het lichaam willen binnendringen.

De huid beschermt ook de interne spieren, weefsels en organen tegen blessures. Ze verzacht stoten en blauwe plekken met haar vetlaag, die schokken absorbeert. De huid is waterdicht maar ze is niet alleen een barrière. Ze is ook een portier. De huid absorbeert sommige stoffen – bijvoorbeeld geneesmiddelen die met behulp van een pleister worden toegediend. Zo kunnen ook gevaarlijke chemicaliën toegang krijgen tot het lichaam.

Temperatuur regelen

Een andere belangrijke functie van de huid is het regelen van de temperatuur. Als de hersenen merken dat de lichaamstemperatuur stijgt, scheiden klieren in de huid zweet af op de huidoppervlakte. Dat zweet verdampt, waardoor er lichaamswarmte verwijnt (en tegelijk ook bepaalde afvalproducten van het lichaam). Bovendien verwijden zich de bloedvaten in de huid, waardoor het bloed dichter bij de oppervlakte komt zodat de warmte verspreid kan worden.

De huid is natuurlijk ook het orgaan dat ons de tastzin geeft. Alle weefsels van onze zintuigen – de orgen, de ogen, de tong en de neus – bestaan uit dezelfde cellen die de huid vormen. Het zenuwnetwerk in de huid laat ons informatie verzamelen over onze omgeving, wijst ons op gevaren (een warme kachel) en laat ons zowel genot als pijn voelen.

En alsof dat nog niet genoeg is, draagt de huid ook bij tot een goede gezondheid omdat ze meewerkt aan de productie van vitamine D. Vitamine D is het resultaat van een wisselwerking tussen chemicaliën in de huid en zonlicht en is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling. De huid is ook in vele opzichten een barometer van de gezondheid. Ze weerspiegelt de negatieve gevolgen die roken, alcohol en druggebruik op het lichaam hebben. Ook stress kan zijn tol eisen op het uitzicht van de huid. De huid biedt nuttige aanwijzingen voor wat er aan de hand is onder de huidoppervlakte Daarom is ze belangrijk.

Lees ook:
Bepaal je huidtype
-Verzorging: fruit op je huid

Gezichtsmaskers