13 weken zwanger

0
3617

Je bent 13 weken zwanger en je baby is 9 cm en weegt 30 gram. Je baby is nu een compleet mini mensje. Alles wat je baby moet hebben is nu aanwezig. Je hebt het eerste bezoek aan de verloskundige achter de rug en hebt daar al het hartje van je baby kunnen horen.

Wellicht heb je ook al op de eerste echo het hartje zien kloppen.

Alle organen en lichaamsdelen gaan zich in detail verder ontwikkelen en alle functies moeten zich gaan oefenen. Het hoofdje kan alle kanten op bewegen. Armpjes en beentjes zijn nu veel in beweging. Op elk vingertje en teentje is een nagelbed gevormd. Nu gaat het lichaam van je baby enorm hard groeien.

Je baby groeit nu sneller dan in welke fase van zijn leven ook. Zijn hoofdje is in verhouding nog erg groot.

 

Je lichaam
Het tweede trimester (4e t/m 6e maand) van je zwangerschap is aangebroken. Je voelt je steeds lekkerder in je vel zitten en je lichaam is gewend aan het zwanger zijn. De ochtendmisselijkheid is zo goed als voorbij en ook de kans op een miskraam is sterk afgenomen. Je lichaam heeft zich aan de verhoogde hoeveelheid hormonen aangepast. Je hebt ook weer veel meer energie.

Je baby gaat nu groeien en dat ga je ook merken in je eigen buik. Je buik gaat groeien. Je baarmoeder is bij 13 weken zwangerschap ongeveer zo groot als een vuist. Daardoor gaat hij nu omhoog komen en wordt het zichtbaar dat je zwanger bent.

Zie beneden een echo van een baby van 13 weken: