Last van een winterdip?

1
1235
koud hebben

Heb jij ook last van vermoeidheid als de dagen korter worden? Heb je minder zin om op te staan en alles lijkt je te veel? Dan kan je last hebben van een winterdip.

Winterdip

Zin in veel eten, moeheid en lusteloosheid. Alledrie veel gehoorde klachten in de herfst en winter. Het lijkt niet uit te maken hoeveel je slaapt, je hebt het idee dat je nooit uitgerust bent. Vervelend genoeg moeten deze klachten vaak vanzelf over gaan als het weer beter wordt en we richting de lente en zomer gaan. Toch zijn er ook dingen die de klachten dragelijker kunnen maken en je de herfst en winter door kunnen helpen.

Cortisol

Het belangrijkste is licht. Het menselijk lichaam heeft daglicht nodig om cortisol aan te maken. Cortisol is het hormoon dat ons aandachtig, wakker en stressbestending houdt. Omdat in de herfst de hoeveelheid daglicht daalt, is het aan te raden tijdens je middagpauze een wandelingetje te maken om zo voldoende daglicht te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te eten. In de winter is typische winterkost het beste. Deze voldoende dierlijke proteïnen zorgen voor een betere productie van cortisol.

 Nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust. Verduister je slaapkamer volledig en eet of drink de laatste twee uur voordat je naar bed gaat niets. Probeer in de winter rond 22.00u/22.30u op bed te gaan en zorg voor acht uur slaap. Probeer te zorgen dat je korte energieboosts vermijdt. Laat daarom de geraffineerde suiker in koekjes en frisdrank staan en denk ook om de hoeveelheid cafeïne. Hiervan krijg je wel kortstondig energie, maar zorgt achteraf voor een energiedip.

 Bewegen

Beweeg ook voldoende. Sporten zonder prestatiedrang zorgt voor de aanmaak van heilzame endorfines. Het geeft je ontspanning en zorgt voor meer energie. Sport niet door tot je uitgeput bent, dit werkt negatief. Ook licht sporten kan je laten ontspannen. Hiernaast is het belangrijk om regelmaat in je leven aan te brengen. Zorg dat je stofwisseling in evenwicht blijft. Probeer daarom op regelmatige tijdstippen te eten en te slapen.

Lees ook:
Dip of depressie?
Winterdip? Voorkom een relatiedip

1 REACTIE

  1. Ik ben huisarts en cosmetisch arts in Maastricht. Alle tips tegen een winterdip zijn zaken die ik ook dagelijks bespreek. Als mensen bij me komen met wintermoeheid, maar ook als ze in mijn cosmetische praktijk komen omdat ze hun frisse uitstraling terug willen hebben. Ik bespreek dan ook de mogelijkheden voor behandelingen met injectables, maar bovenstaande blijft ook altijd belangrijk, en draagt positief bij aan je uitstraling. En, als je je lekkerder en fitter voelt, en goed voor jezelf zorgt zie je dat ook in je huid terug. Dat werkt twee kanten uit! http://www.pascalmeijer.com