Snoozen heeft slechte invloed op kwaliteit slaap

0
1625
Slecht slapen

Als de wekker gaat, is er een uitvinding die ervoor zorgt dat je nog negen minuten verder kan slapen, en daarna nog eens negen minuten, en daarna nog eens. Net zolang tot je er wel uit moet en je dan moet haasten omdat je te laat bent. Herkenbaar?

Het indrukken van de snooze-knop is om twee redenen een slecht idee. De kwaliteit van slapen die je tijdens deze korte periodes hebt, is erg laag. Vaak voel je je meer vermoeid en minder uitgerust als je nog hebt liggen snoozen. Daarnaast heb je maar een kleine hoeveelheid wilskracht die je op een dag kan gebruiken. Als je deze al verbruikt om met jezelf te vechten wanneer je uit bed moet, kun je deze niet meer gebruiken in een moeilijk gesprek met een collega.

Er zijn een aantal strategieën die je kunnen helpen om van deze vervelende gewoonte af te komen.

Wordt op de juiste tijd wakker

Je lichaam slaapt afwisselend dieper of lichter. Het is moeilijker om op te staan als je diep slaapt. Er zijn apps voor je telefoon die je kunnen vertellen hoe jouw slaapcyclus is. Als je je wekker zet op een moment dat je licht slaapt, is het makkelijker om op te staan.

Zorg voor een nieuw ochtendritueel

Als je een nieuwe ochtendgewoonte ontwikkelt, is het makkelijker om direct op te staan. Ga bijvoorbeeld ’s morgens hardlopen. Stel een bepaald liedje in als wekker, zorg dat je uit bed moet om je wekker uit te zetten en je meteen in je hardloopkleren kan. Na ongeveer een maand ben je aan deze gewoonte gewend, en wil je niet anders meer.

Lekker slapen

Waarom een half uur snoozen als je ook je wekker een half uur later kan zetten? Je kan dan heerlijk blijven slapen en genieten en staat dan toch om de tijd op die je op moet staan.

Koop jezelf om

Plan in de ochtend een leuke activiteit. Dit zorgt ervoor dat je op wil staan. Dit kan iets heel kleins zijn, zoals een goed boek lezen of direct beschikking hebben over een heerlijke kop koffie.

Zorg dat je niet in de fout kan gaan

Koop een eenvoudige wekker zonder snoozeknop. Dan kan je simpelweg niet nog even blijven liggen.