Wat is stress?

0
2491

Om goed te kunnen ontstressen is het eerst belangrijk om te weten wat stress nu precies is en hoe het ontstaat. Het woord stress wordt vaak gebruikt om de symptomen aan te geven die ontstaan nadat de spanning in je leven toeneemt. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hardkloppingen, te weinig of teveel honger en een negatief zelfbeeld.Een bepaalde mate van stress is normaal en gezond. Sommige mensen vinden het zelfs fijn om een lichte mate van stress te ervaren. Zij gaan er juist beter door presteren dan wanneer zij helemaal geen druk ervaren. Een licht gevoel van stress helpt je bij de uitdagingen van het leven en het is een signaal van je lichaam dat je alert moet zijn. Anders wordt het wanneer je te maken hebt met te veel stress in je leven. Dit veroorzaakt vaak vervelende lichamelijk en geestelijke klachten.

Oertijd

Vroeger had stress de belangrijke functie om je alert te maken voor gevaar en je optimaal voor te bereiden op een inspanning. Dit zien we nog steeds goed terug bij dieren. Op een moment dat een dier zich bedreigd voelt, komt er adrenaline in het lichaam en maakt het dier de keuze: vechten of vluchten. Na de inspanning ebt de stress weg en functioneert een dier weer normaal. Bij een mens is dit eigenlijk hetzelfde alleen zijn we niet meer aan het vluchten of aan het vechten. Er is dus vaak geen ontlading van de energie. Op deze manier stapelen spanningen zich op en ontstaat stress zoals we dit nu kennen.

Oorzaken

De oorzaken van stress variƫren per persoon. Vaak zijn het negatieve prikkels of situaties die sterke emoties zoals angst, verdriet of woede oproepen. Je kunt hierbij denken aan het beƫindigen van een relatie, verhuizen, ontslag, het veranderen van een baan, het verliezen van een dierbare of het niet kunnen voldoen aan een bepaalde eis. Hoe gevoelig je bent voor stress hangt sterk samen met je persoonlijkheid.

Voor iedereen geldt dat je een goede balans gevonden moet worden tussen inspanning en ontspanning. Klik hier voor tips voor inspanning en ontspanning.

Lees ook:

Stressbestendiger worden

Stress bij kinderen

Stress symptomen