Pas op voor zonneallergie!

0
1716

Ook vandaag is het weer zomers weer. Zonlicht geeft ons energie en verbetert ons humeur. Maar aan de zon zitten echter ook schaduwkanten. Zo kun je last krijgen van zonneallergie.

Ook vandaag is het weer zomers weer. Zonlicht geeft ons energie en verbetert ons humeur. Maar aan de zon zitten echter ook schaduwkanten. Zo kun je last krijgen van zonneallergie.

Zonneallergie is een reactie van je huid na blootstelling aan zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat UV-A straling
de oorzaak is.

UV-straling

Een klein deel van alle zonnestralen is ultraviolette straling (UV-straling). Ultraviolette straling
kun je onderverdelen in UV-A, UV-B en UV-C (UV-C wordt door de atmosfeer gefilterd). UV-A is dus de belangrijkste veroorzaker van zonneallergie en UV-B speelt een grote rol bij zonnebrand. Dit licht kan echter ook zorgen voor zonneallergie.

Zonneallergie herkennen

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Ongeveer twintig procent
van de bevolking heeft last van zonneallergie. Vooral vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud kunnen er last van krijgen. Je herkent zonneallergie aan jeukende bultjes en blaasjes op je huid. Ook voelt de huid droog aan en kunnen er schilfertjes ontstaan. Zonneallergie ontstaat meestal 1 tot 5 dagen na blootstelling aan zonlicht.

Vaak krijg je klachten wanneer je huid na lange tijd weer wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit is vaak in het voorjaar. Maandenlang hebben dikke truien je huid beschermd. Je huid is in het voorjaar nog niet gewend aan het zonlicht. Vaak nemen de klachten
halverwege de zomer af. Het is (nog) niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet. Mogelijk speelt het huidtype een rol. Mensen met een lichte huid hebben vaker last van zonneallergie, dan mensen met
een donkere huidskleur.

Tips tegen zonneallergie

Zonneallergie is vervelend, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen. Enkele tips:

1. Vermijd de zon tussen
12.00-15.00 uur.

2. Laat je huid langzaam wennen aan de zon.

3. Droog je na het zwemmen goed af. Laat je lichaam niet drogen in de zon. Een vochtige huid is gevoeliger
voor zonlicht.

4. Draag een zonnebril.

5. Zonlicht komt ook onder de parasol, vooral UV-A

6. Bescherm je huid ook wanneer je achter glas zit. UV-A licht gaat door glas heen.

7. Gebruik een zonnebrandcrème die zowel UVA- als UVB-stralen tegenhoudt.

Lichttherapie

Heb je veel last van zonneallergie dan is lichttherapie misschien een optie. Geleidelijk wordt je huid blootgesteld aan zonlicht (UVA lamp).

Huisarts

Helpen de maatregelen niet? Breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij of zij kan beslissen wat de beste behandeling voor jou is.